Că USL și Antena 3 se iubesc, este un lucru deja binecunoscut. Antena 3 a fost principala (dacă nu cumva singura) voce cu adevărat activă în campania dusă de cetățenii României împotriva lui Băsescu, campanie care a dus USL la incredibilul rezultat de 67%.
De fapt au fost doi actori care au făcut posibil acest rezultat: Băsescu și Antena 3.
Băsescu a oferit material, iar Antena 3 l-a prelucrat și l-a furnizat publicului. USL a făcut tot ceea ce a fost omenește posibil ca acest cuplu să nu reușească, dar votantul român i-a ignorat complet și a pus ștampila cu multă determinare pe USL.
Ce a urmat ? Antena 3, pe bună dreptate, a început să emită pretenții. A vrut, cu alte cuvinte, să aibă un cuvânt de zis în noua guvernare și, în consecință, și-a asumat benevol rolul de cenzor al guvernării. De partea cealaltă, USL nu a părut deloc fericită cu această împărțire de roluri și, normal, a căutat soluții.
Așa s-a trecut în etapa a doua a iubirii. Dragostea cu năbădăi.
Repede a apărut un nou șef la CNA, o persoană ivită de niciunde, o persoană cu un trecut vag legat de media, dar o persoană care a înțeles foarte clar pentru ce a fost pusă de Ponta acolo – să „tachineze” Antena 3. Așa că, de cum a venit s-a și pus pe treabă: a mărit amenda Antena 3, a anunțat o nouă viziune asupra libertății presei și, ca lucrurile să nu pară ca făcute de mântuială, a convocat un seminar în care să-și difuzeze ideile pe care le-a clocit stând pe la Departamentul de Luptă Antifraudă și prin alte locuri asemănătoare.
Antena 3 s-a revoltat. S-a făcut că nu înțelege de unde vine atacul și a continuat să cenzureze activitatea guvernului și a USL, a continuat să-și spună părerea despre gafele liderilor USL din Guvern şi din Parlament. Neplăcut.
Așa cum arată în acest moment lucrurile, ăsta nu este decăt începutul. Nimeni nu știe cum se va termina.
Sigur, din când în când Antena 3 va mai oferi spațiu de exprimare lui Ponta și lui Antonescu, iar aceștia, la rândul lor, se vor face că țin cont de ceea ce se spune la Antena 3. Dar nu va mai fi niciodată ca la început. Poate vor încerca să conviețuiască? Poate războiul se va adânci? Cine știe.
De fapt nici nu prea contează. Ce contează este să nu apară victime colaterale. Victime cum ar fi presa, libertatea de exprimare, dreptul de a pune în discuție acțiunile oricarei instituții a statului, dar mai ales dreptul nostru al tuturor de a trăi într-o democrație reală. Cred că ne-am simți cu toți extrem de frustrați dacă, în final, am constata că nu am făcut altceva decât să schimbăm un rău cu altul.
Ioan Theodoru
FOTO promo3.antena3.ro