Zeci de inspectori, procurori și polițiști au descins, concomitent în mai multe locații ale firmelor Dragonul Roșu, China Town, Sam Expo și Smart Expo, într-un dosar de evaziune fiscală
Procurorii DIICOT spun că începând cu anul 2013, mai mulți cetăţeni turci şi români, au creat un mecanism evazionist complex, constând în crearea unor lanțuri de tranzacționare artificiale.
Firmele interpuse, de tip „fantomă” sau „tampon”, erau înființate sau preluate de către persoane uşor de controlat şi manipulat, iar scopul lor era sustragerea de la plata taxelor a produselor importate. Importurile, în sistem CARGO, constau, în mare parte, în produse de îmbrăcăminte, încălţăminte, electronice, produse de menaj, uz casnic, produse electrocasnice, electronice, detergenţi, produse plastice, de la companii din Turcia, China, Pakistan, Iran şi Taiwan. De altfel, alți anchettaori au descins, simultan, în portul Constanța, acolo unde veneau aceste mărfuri.
Pentru a nu atrage atenţia organelor fiscale în eventualitatea unui control, descărcarea de gestiune a mărfurilor se realiza prin livrări fictive către alte societăţi comerciale controlate de către grupul infracţional sau prin simularea unor livrări intracomunitare către societăţi inexistente de pe teritoriile altor state.
comunicat DIICOT
Anchetatorii au stabilit că membrii grupării importau detergent ieftin, la kilogram, pe care îl ambalau apoi în pungile de 10 kg ale unie cunoscute firme și vândute la acest preț. Valoarea prejudiciului, spun procurorii, este de aproximativ 140.000.000 lei.