Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că le va sugera membrilor comisiei parlamentare pentru legile justiţiei să elimine din acestea prevederile legate de procedura de numire a procurorilor-şefi până când se va pronunţa Comisia de la Veneţia.
Liviu Dragnea a spus că ”nu coincide” viziunea sa cu cea a ministrului justiţiei în două puncte din proiectele de legi ale justiţiei: procedura de numire a procurorilor-şefi şi statutul Inspecţiei Judiciare. În ceea ce priveşte primul punct, liderul PSD crede că acesta ar putea fi soluţionat mai târziu decât alte chestiuni, după ce se va pronunţa Comisia de la Veneţia.
”Eu o să le sugerez colegilor din comisia specială – pentru că ei vor face raportul, dar va veni în plen – ca acea prevedere să fie lăsată deoparte şi eventual să se ceară avizul Comisiei de la Veneţia (…)Eu cred în continuare că în această procedură trebuie să rămână cei trei actori: ministrul, preşedintele şi CSM”, a declarat Liviu Dragnea.
De asemenea, liderul PSD crede că şi statutul Inspecţiei Judiciare ar putea fi reglementat mai târziu, Dragnea pledând pentru ca Inspecţia să fie autonomă.
”Cred cu tărie, mai ales după ultimele evenimente, că această instituţie trebuie să fie una autonomă. Dacă nu va putea comisia specială să găsească cea mai bună formulă, poate se discută de o lege specială care să fie adoptată în următoarele luni. Obiectivul este ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă”, a spus Liviu Dragnea.
În rest, potrivit lui Dragnea, legile justiţiei ar trebui adoptate până la sfârşitul sesiunii în curs, motiv pentru care a fost preferată depunerea unei iniţiative parlamentare în defavoarea unei iniţiative a Guvernului, care ar dura mai mult.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, pe 8 octombrie, că este puţin probabil ca Inspecţia Judiciară să rămână la CSM deoarece raporturile dintre Inspecţia Judiciară şi CSM sau alte instituţii arată o disfuncţionalitate.
”Pe 23 august am spus că sunt trei variante, da? Varianta de a rămâne la CSM consolidând independenţa, autoritatea Inspecţiei Judiciare, o variantă de a o aduce la Ministerul Justiţiei şi a treia variantă de a dobândi statut de autoritate autonomă independentă pe baza unei legi proprii de organizare, de funcţionare. Faptul de a rămâne Inspecţia Judiciară la CSM e cel mai puţin probabil, dat fiind că dincolo de enunţurile făcute de pe 23 august am văzut cu toţii ce s-a petrecut în ultima perioadă în raporturile dintre Inspecţia Judiciară şi CSM, Inspecţia Judiciară şi entităţile pe care le controlează, adică nu e numai o disfuncţionalitate de principiu, e una concretă a modului în care se poziţionează unele faţă de celelalte”, a spus Tudorel Toader.