-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:02
No menu items!

Dragnea, după consultările cu Iohannis: „Putea să fie mediator până acum. Nu noi am alimentat ura”. Decalogul PSD pe justiție

spot_img

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni pe tema legilor justiţiei, că i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis, un document ce cuprinde 10 puncte legate de statul de drept şi şapte întrebări pe care liderul PSD a refuzat, însă, să le facă publice.

„A fost o discuţie relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că există deja Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92, care intră în procedură parlamentară şi care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneţia. Noi nu am respins niciodată o discuţie despre sistemul de justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am decis din 2016 să nu facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile în sistemul de justiţie din România. Nu putem să ne facem că nu există nişte protocoale secrete, toxice, care au parazitat instituţii importante ale statului, care au fost folosite de unele forţe oculte”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD spune că i-a adresat şefului statului şi şapte întrebări.

„Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă dacă nu dăm nişte răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ţinem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat preşedintelui 10 principii şi un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns”, a mai spus Dragnea.

Preşedintele PSD a mai arătat că șeful statului putea să joace până acum rolul de mediator, deoarece nu PSD a „alimentat ura”.

„Domnul Iohannis putea să fie mediator până acum, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea scandalului pe legile justiţiei. Doar că am rezistat la aceste jigniri, atacuri violente, mergând pe atingerea obiectivelor”, a mai spus Liviu Dragnea. 

Președintele PSD a prezentat apoi și documentul care prevede cele 10 pincipii ale PSD privind statul de drept în România. 

Astfel, documentul prevede: 

10 Principii pentru independenţa reală a Justiţiei şi respectarea statului de drept

1)Respectarea Constituţiei României în litera şi spiritul ei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul procurorilor şi judecătorilor.

2)Stoparea abuzurilor din justiţie împotriva cetăţenilor şi înlăturarea efectelor produse.

3)Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia României şi de tratatele internaţionale, precum dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, prezumţia de nevinovăţie, dreptul la viaţă privată şi inviolabilitatea secretului corespondenţei.

4)Garantarea independenţei judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie – atât faţă de mediul politic, dar şi faţă de orice alte forme de presiune exercitate din partea Parchetelor sau din partea serviciilor de informaţii.

5)Garantarea independenţei procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituţional al subordonării ierarhice.

6)Răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă şi grava neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor pe care le au.

7)Lustraţia magistraţilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare.

8)Garantarea independenţei sistemului judiciar faţă de orice imixtiune a serviciilor de informaţii.

9)Principiul celerităţii în instrumentarea şi soluţionarea cauzelor penale şi civile.

10) Principiul meritocraţiei şi al probităţii morale şi profesionale în promovarea magistraţilor în funcţiile superioare din sistemul judiciar.

R.D.