Prof. dr. Ovidiu Chioncel a transmis un mesaj puternic pentru medici și pacienți, în cadrul dezbaterii DC Media Group – „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”. „Trebuie să ne ajutați! Să ne ajutați să clădim ceea ce se cheamă încrederea în noi! O țară care își trimite copiii afară să fie operați e o țară ce nu merită respectată. O țară unde profesia medicală a scăzut atât de mult e o mare problemă”, a declarat medicul.
Prof. dr. Ovidiu Chioncel, Președinte Societatea Română de Cardiologie a subliniat, în cadrul dezbaterii „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează” că soluțiile la problemele importante ale societății nu pot fi rezolvate exclusiv prin acte administrative, precizând că o țară care trimite copiii să fie operați în afara țării pentru afecțiuni cardiovasculare nu merită respectată. În plus, medicul a subliniat că scăderea respectului pentru profesia de medic necesită o abordare mai profundă, care să includă educația și promovarea acesteia în societate.
„O țară unde profesia medicală în termeni de respect social a scăzut atât de mult e o mare problemă. Și asta nu poate fi rezolvat neapărat prin acte administrative, ci prin educație. Educația trebuie promovată și să fie o parte a unei ierarhii sociale, pentru că modelele copiilor din ziua de astăzi sunt diferite de modelele pe care le-ați avut dvs. Și asta e iar foarte important. Atrag atenția că o parte din dvs. mă sunați când aveți probleme medicale, iar asta dovedește că lucrurile nu merg bine. Iar a da de un succes, realizările care se fac prin simplul fapt că ne facem datoria în domeniul în care lucrăm nu este suficient. Faptul că sistemul sanitar merge pe o tendință atât de mică e dincolo de așteptările societății românești, asta e problema. Sunt convins că eu îmi fac datoria, sunt convins să dvs. vă faceți datoria, dar așteptările oamenilor față de noi sunt diferite. Total diferite!”, a declarat medicul.
„Cred foarte mult în relațiile inter-umane! Și mult din ceea ce am realizat s-a datorat acestor relații inter-umane și aceste relații trebuie să se bazeze în primulrând pe bun simț în senul bunului simț de a fi frecvent. Scopul unei asemenea întâlniri e să vă avem parteneri și să știți unde ne găsiți și noi să știm unde să vă găsim. Nimic mai mult. Nivelul de așteptare e uriaș. Iar aici, ceea ce trebuie să facem și să fim conștienți, pentru că Dumnezeu e unic, fără colaborare nu mergem în direcția bună. E meritul unor oameni care îneleg fenomenul și ne-a pus pe toți la aceeși masă”, a declarat Prof. dr. Ovidiu Chioncel, Președinte Societatea Română de Cardiologie, în cadrul dezbateriiDCMediaGroup „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”.
Este nevoie de eforturi colective
Subliniind tendințele îngrijorătoare în domeniul sănătății din România în ultimul deceniu, în special mortalitatea cardiovasculară, dr. Ovidiu Chioncel pune accent pe necesitatea eforturilor colective pentru îmbunătățirea îngrijirii medicale și reducerea evenimentelor asociate bolilor cardiovasculare.
Societatea a inițiat diverse campanii profesionale și de conștientizare, cu realizări semnificative atribuite discuțiilor colaborative în cadrul mesei rotunde. Cardiomiopatia, o boală care duce adesea la moartea subită în rândul tinerilor, a fost evidențiată ca o preocupare majoră. În ciuda expertizei avansate și a îndrumării profesionale oferite de Societate, există o nevoie urgentă de conștientizare mai largă și de sprijin pentru a aborda eficient aceste probleme de sănătate presante. „După cum știți, Societatea Română de Cardiologie este doar un ONG, dar este cea mai mare societate profesională medicală dinRomânia. Este formată din experți care lucrează pe baza voluntară.
Elena Cristea