9.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025 - 20:08
No menu items!

Două tabere de romi evacuate în forţă

spot_img

Două tabere ilegale de romi din Craiova sunt evacuate, luni dimineaţă, de autorităţi, într-o acțiune organizată de Primăria Craiova. La evacuare participă poliţişti locali, jandarmi, reprezentanţi ai Serviciului de Ambulanţă, ai Salubrității, ai Primăriei şi ai Direcţiei de Asistenţă Socială Dolj.

Cele două tabere erau amplasate în  cartierul Craioviţa Nouă, zona Depoul de Tramvaie. Niciuna dintre cele mai bine de 60 de persoane, adulţi şi copii nu avea documente. Copiii vor fi preluaţi de către reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului.

Taberele ilegale au fost evacuate, iar locuinţele lor au fost dărâmate cu ajutorul buldozerelor.

Romii susţin că se ocupau cu strângerea de sticle de plastic pe care le vindeau pentru a putea trăi şi că şi-au făcut locuinţe aici din cauză că nu au alte posibilităţi.

Acţiunea de evacuare a romilor a fost organizată de Primăria Craiova.

Nu este singurul oraş din România în care se fac evacuări.

La începutul lunii aprilie, autorităţile publice locale din Baia Mare au avertizat mai multe familii de romi care şi-au construit adăposturi improvizate în zona  fostei halde de steril de la Meda, la „Pirita”că-i vor evacua. Amnesty International a protestat vehement împotriva acestui plan. Primarul Cătălin Cherecheş a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi somat să decontamineze incinta Cuprom în care a mutat aproape 110 familii de romi. Primarul oraşului Baia Mare intenţionează să mute cu totul din oraş cele peste 400 de persoane care, înainte de alegerile locale, și-au  găsit cămin în spaţiile fostului combinat. Şi nu doar pe ei, ci şi pe cei din blocurile sociale din strada Horea, imobile în jurul cărora anul trecut a fost construit un zid de beton, înalt de aproape doi metri pe care acum primarul vrea să îl dărâme. Aici vrea să organizeze locuințe de serviciu pentru personalul medical, din învăţământ sau pentru familiile tinere, a declarat primarul.

Și în municipiul Cluj, primăria a evacuat în 17 decembrie 2010 40 de grupuri de persoane care stăteau pe strada Coastei în locuințe modulare amenajate în zona rampei de deșeuri de la Pata Rât, la marginea oraşului.

Grupul Local al Organizaţiilor Civice (GLOC) a sesizat CNCD că romii mutaţi au fost izolaţi de ceilalţi cetăţeni, iar Colegiul Director CNCD a sancţionat Primăria Cluj-Napoca, la 15 noiembrie 2011, cu amendă de 8 000 de lei şi cu avertisment. CNCD a considerat că mutarea reprezintă o discriminare şi a recomandat găsirea de soluţii pentru romii evacuaţi.(S.S.)