2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:41
No menu items!

Două virusuri fac prăpăd în rândul pisicilor: mii de feline au murit

spot_img

Mii de pisici au murit în Cipru, iar experţii avertizează că o tulpină mai virulentă a unui coronavirus felin provoacă o boală gravă la aceste animale. Separat, zeci de pisici au murit după ce au fost infectate cu gripă aviară în Polonia. Experţii se întreabă dacă creşterea numărului de decese indică ceva şi dacă, având în vedere că multe persoane au pisici de companie acasă, există vreo dovadă a unui risc crescut pentru oameni, relatează The Guardian.

Focarul din Cipru implică un coronavirus felin care nu are legătură cu Covid-19, dar care circulă, după cum s-a constatat, și la pisici în Marea Britanie. Acest coronavirus nu infectează oamenii. În mod normal, virusul provoacă doar o uşoară tulburare de stomac, dar poate duce la peritonită infecţioasă felină (FIP), în care globulele albe se infectează, răspândind virusul în corpul pisicii şi declanşând o reacţie inflamatorie adesea fatală în abdomen, rinichi şi creier.

La începutul acestui an, medicii veterinari au raportat o creştere bruscă a numărului de pisici care suferă de FIP în diverse locuri din Cipru. De la trei şi, respectiv, patru cazuri confirmate în 2021 şi 2022, s-a ajuns la 98 de cazuri în ianuarie. Săptămâna trecută, Dinos Ayiomamitis, şeful Societăţii pentru Protecţia şi Bunăstarea Pisicilor (PAWS) Cipru, a făcut afirmaţia dramatică potrivit căreia aproximativ 300.000 de pisici au murit din cauza PIF începând din ianuarie, deşi ulterior el a precizat că a fost un calcul aproximativ, bazat pe o mortalitate estimată la 20-30% în rândul celor aproximativ 1 milion de pisici din insulă.

O tulpină și mai virulentă este în circulație

Specialiștii susțin însă că evoluţia este „foarte alarmantă”, indiferent de numărul de cazuri, şi arată că o tulpină mai virulentă decât cele cunoscute până acum este în circulaţie.

Echipa din Edinburgh a efectuat secvenţierea genomului și spun că este posibil ca pandemia să fi determinat indirect apariţia unei noi tulpini: întrucât pisicile pot fi infectate cu virusul care provoacă Covid-19, multe dintre ele sunt purtătoare de noi anticorpi care ar fi putut determina evoluţia coronavirusurilor feline existente.

Medicii veterinari din Liban, Turcia şi Israel, ţări care au, de asemenea, populaţii mari de pisici vagaboande, au raportat creşteri similare.

Gripa aviară la feline

Între timp, autorităţile poloneze investighează un focar de gripă aviară H5N1 înalt patogenă la pisicile domestice. Până la data de 11 iulie, 29 de pisici au fost testate pozitiv pentru gripa H5N1 în 13 regiuni ale ţării. Simptomele au inclus dificultăţi de respiraţie, diaree cu sânge şi simptome neurologice. Unsprezece dintre pisici au murit, iar alte 14 au fost eutanasiate.

Deşi au mai fost raportate anterior infecţii sporadice cu gripa H5N1 la pisici, „acesta este primul raport privind un număr mare de pisici infectate pe o zonă geografică extinsă în cadrul unei ţări”, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

De asemenea, se raportează din ce în ce mai multe cazuri de decese la alte specii de mamifere, inclusiv la câini de companie, nurci de crescătorie, foci şi lei de mare.

Amalia Capră