-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:03
No menu items!

Dosarul „Zambaccian”: Adrian Năstase cere recuzarea judecătoarei care l-a condamnat UPDATE

spot_img

Adrian Năstase, la ÎCCJ, alături de avocatul Ioan Cazacu

UPDATE 11:46

  • Instanța a respins cererea formulată de avocații lui Adrian Năstase de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan.

Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut recuzarea judecătoarei Ioana Bogdan din completul de cinci magistraţi care judecă recursurile din dosarul „Zambaccian”, pe motiv că a fost procuror DNA şi consilier al lui Daniel Morar, contestând legalitatea actelor în baza cărora a ajuns judecător la ÎCCJ.

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă format din preşedintele Aida Popa şi judecătorii Angela Dragnea, Rodica Cosma, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan a reluat luni judecarea recursurilor formulate de Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu în dosarul „Zambaccian„.

La începutul discuţiilor, avocaţii au anunţat că au depus 14 cereri de probatorii şi că au invocat numeroase excepţii de neconstituţionalitate sau neconvenţionalitate.

Totodată avocaţii au arătat că au depus două cereri de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan. Unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Liviu Popescu, a explicat instanţei că una dintre cele două solicitări reprezintă efectiv cererea de recuzare, iar a doua este o cerere de constatare a nelegalităţii tuturor actelor normative care au stat la baza transferului Ioanei Bogdan din funcţia de procuror DNA în cea de judecător la instanţa supremă, informează Mediafax.

Avocatul a arătat că judecătoarea Ioana Bogdan nu mai poate face parte din acest completul, întrucât s-a pronunţat anterior în dosarul „Trofeul calităţii”, în judecarea fondului cauzei.

Un alt avocat al lui Năstase, Ion Cazacu, le-a citit judecătorilor pasajul din motivarea completului de judecată de la fond din dosarul „Trofeul calităţii”, în care se arăta că Adrian Năstase reprezintă exponentul cel mai înalt al corupţiei din România. Avocatul a susţinut că, în opinia lui şi a clientului său, magistratul Ioana Bogdan nu poate da dovadă de imparţialitate după ce a luat o astfel de hotărâre alături de alţi doi judecători şi după ce a fost procuror în Direcţia Naţională Anticorupţie şi consilier al lui Daniel Morar, fostul şef al DNA.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a suspendat judecarea recursurilor făcute în dosarul „Zambaccian”, iar un alt complet al instanţei urmează să soluţioneze aceste două cereri.

În 2 aprilie, cu o săptămână înainte de începerea judecării recursurilor din dosarul „Zambaccian”, judecătorii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Angela Dragne, din completul de cinci magistraţi care judecă această cauză, au făcut cereri de abţinere, pe care le-au înaintat Colegiului de conducere al instanţei supreme, motivând că anterior s-au mai pronunţat în alte dosare ale lui Adrian Năstase. Judecătorii Ioana Bogdan şi Cristina Rotaru au soluţionat în etapa fondului dosarul „Trofeul calităţii”, iar Angela Dragne a făcut parte din completul care a dispus achitarea persoanelor judecate în dosarul „Mătuşa Tamara”.

Cererile au fost respinse de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cei trei magistraţi rămânând în completul de cinci în care au fost repartizaţi aleator pentru a judeca recursurile din dosarul „Zambaccian”, în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru luare de mită.

În 28 februarie 2011, Colegiul de conducere al instanţei supreme a decis schimbarea judecătorului Ioana Bogdan, fost consilier al procurorului şef al DNA Daniel Morar, din completul de trei magistraţi care a judecat în fond dosarul „Zambaccian”.

Decizia a fost luată după ce Adrian Năstase a formulat o cerere de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan, pe motiv de imparţialitate, întrucât aceasta a fost consilier al procurorului şef al DNA Daniel Morar, respectiv procuror anticorupţie.

Avocaţii care îl apără pe Adrian Năstase în dosarul „Zambaccian” au recuzat-o şi în 13 ianuarie 2011 pe Ioana Bogdan, judecător numit recent la ICCJ, susţinând şi atunci că aceasta a fost consilier al lui Daniel Morar şi că din acest motiv ar fi trebuit să se abţină, dar solicitarea apărătorilor a fost respinsă.

Avocatul Viorel Roş spunea atunci că, în ultimii ani, procurorul şef al DNA Daniel Morar a făcut „nenumărate referiri la dosare ale DNA” şi a apelat la opiniile consilierilor săi, printre care şi la cele ale fostului consilier Ioana Bogdan.

Andrei Tudor

Foto Liviu Untaru