2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 8:47
No menu items!

Dosarul „Zambaccian”. Adrian Năstase, din nou în faţa Curţii Supreme

spot_img

Adrian Năstase, la ÎCCJ, alături de avocatul Ioan Cazacu

Fostul premier Adrian Năstase ar urma să fie prezent, luni, în faţa Completului de cinci judecători al Curţii Supreme care judecă recursul în dosarul „Zambaccian”.

Adrian şi Dana Năstase, Irina Jianu şi pe martorii Cristina Popa şi Ioan Păun ar urma să fie audiaţi de magistraţi care au decis, pe 3 iunie, amânarea dosarului pentru toamnă, ulterior vacanţei judecătoreşti, după ce au stabilit ce probe vor fi discutate la termenul de luni.

Astfel, instanţa a admis depunerea mai multor înscrisuri privind construcţia imobilului din Zambaccian, facturi pentru bunuri provenite din China, o hotărâre judecătorească, dar şi alte înscrisuri.

Totodată, instanţa a luat act de faptul că soţii Adrian şi Dana Năstase, precum şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Paula Jianu, doresc să dea declaraţii amănunţite în faza recursului. Judecătorii au admis, de asemenea, la 3 iunie, reaudierea martorei Smaranda Corbeanu, în legătură cu fapta de şantaj.

Instanţa a mai dispus, din oficiu, reaudierea martorei Cristina Popa şi a fostului consul al României în China Ioan Păun, arătând că se impune acest lucru la recurs.

Tot la termenul din 3 iunie, judecătorii au respins două solicitări ale avocaţilor de emitere a unor adrese către guvern şi Ministerul Afacerilor Externe, în vederea solicitării unor stenograme ale unor şedinţe. Instanţa supremă a respins şi cererea avocaţilor lui Adrian Năstase de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan din completul de cinci magistraţi care judecă recursurile.

Pe 30 martie 2012, în acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Sentinţa dată pe 30 martie 2012 de trei judecători ai Curţii Supreme a fost contestată la Completul de cinci judecători, care urmează să ia o decizie definitivă în această cauză în care soţii Adrian şi Daniela Năstase, dar şi Irina Jianu au fost trimişi în judecată de DNA pe 5 mai 2010.