4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:14
No menu items!

DOSARUL „TRANSFORMATORUL”. Motivarea instanței: licitații trucate și transformatoare vechi vândute ca noi

spot_img

Relu Fenechiu, audiat la DNA în dosarul de corupție al fostului secretar de stat Valentin Preda

Cele 46 de contracte încheiate de firmele lui Relu Fenechiu cu Electrica Moldova nu au respectat cerințele legale, iar unele chiar au fost trucate prin metoda „mâinii moarte”. În plus, transformatoarele erau vechi de 10-30 de ani și au fost vândute ca noi, iar inculpații nu au dat dovadă de „căință” pentru faptele comise. Acestea sunt principalele concluzii la care a ajuns Completul de trei magistrați al Curții Supreme, care a decis condamnarea fostului ministru al transporturilor Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul botezat de presă „Transformatorul”.

Completul de trei judecători de la Curtea Supremă — format din Francisca Vasile, Iulian Dragomir și Mirela-Sorina Popescu — a publicat luni motivarea deciziei de condamnare a fostului ministru și a celorlalți inculpați în cauză.

Ca o noutate, motivarea cuprinde și fotografii care surprind instalații ruginite, vândute către Electrica și care în acte apar ca fiind noi.

„(…) pentru niciuna din cele 46 de acte materiale ce reprezintă tranzacții comerciale realizate între SISEE Electrica Moldova și firmele din grupul Fene, SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Tehnorom SRL și SC Euro Plus SRL nu s-a putut reține atribuirea în condițiile legii a contractelor de achiziție publică, fiind fie ignorate cu desăvârșire dispozițiile legale, fie eludându-se complet anumite etape, ori încercându-se crearea unei aparențe a parcurgerii etapelor procedurii achiziției publice”, se arată în motivare.

Judecătorii mai spun că, din cele 46 de tranzacții, în cazul a 32 nu a fost realizată procedura de achiziție publică, nefiind întocmit niciun fel de document cu excepția celor plasate în faza executării obligațiilor reciproce deduse din convenție, respectiv a facturii și a documentelor de plată.

Pentru opt tranzacții nu a fost parcursă procedura cererii de oferte și nu au fost primite oferte de la mai mulți furnizori, iar pentru șase contracte a fost realizată procedura de achiziție publică, însă a fost folosită metoda „mâinii moarte”, prin care a fost trucată procedura cererii de oferte, fiind depuse oferte numai de firme din grupul Fene sau apropiate de acest grup.

Printre firmele care au participat la aceste licitații se află și SC Construct Consult SRL, deținută de actualul președinte al CJ Iași, Cristian Adomniței, această firmă având același punct de lucru ca și firmele din Grupul Fene. „Modul de operare, ce a exclus orice alt participant exterior grupului de firme Fene, a generat existența unui monopol al acestora, pentru perioada 2002-2005, în privința furnizării de transformatoare și întrerupătoare către SISEE Electrica Moldova”, arată magistrații.

Judecătorii mai subliniază că în contractele încheiate Electrica Moldova s-a menționat faptul că produsele achiziționate vor fi noi, însă transformatoarele și celelalte instalații erau vechi, unele chiar de 10 — 30 de ani. Acest lucru a fost posibil  – rețin magistrații – deoarece instalațiile achiziționate de la companiile lui Relu Fenechiu au fost recepționate doar cantitativ, conform facturilor emise, fără a fi făcută și recepția lor calitativă, motiv pentru care nu s-a semnalat faptul că acestea nu sunt noi.

Faptul că transformatoarele erau vechi este confirmat și de fotografiile făcute de DNA, instalațiile și componentele acestora fiind produse de către Electroputere Craiova în perioada 1970 — 1980 și de TMD SA Filiași în perioada 1972 — 1988.

„Cuantumul ridicat al prejudiciului relevă nu numai un grad sporit de pericol social al infracțiunilor, dar și un grad sporit de periculozitate al făptuitorilor care manifestau o desconsiderare evidentă a interesului general și public, activitatea infracțională vizând modalitatea de cheltuire a banului public. Lipsa unui efort benevol în acoperirea prejudiciului evidențiază, de asemenea, pentru toți inculpații, lipsa unei căințe în legătură cu desfășurarea activității infracționale. Conduita inculpaților în cursul procesului penal s-a înscris în aceiași parametri de negare a acțiunilor ilicit penale sau de încercare de diminuare a contribuției infracționale ori a elementelor esențiale angajării răspunderii penale”, susțin cei trei judecători.

„Înalta Curte apreciază că analiza coroborată a ansamblului probator face dovada deplină a faptelor reținute în sarcina inculpaților, fiind aptă să răstoarne prezumția de nevinovăție”, mai spun judecătorii.

Pe 12 iulie, ministrul transporturilor de la acea dată, Relu Fenechiu, a fost condamnat de Curtea Supremă în dosarul ”Transformatorul” la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Andrei Tudor