1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:30
No menu items!

Dosarul „Teldrum”. DNA schimbă încadrările juridice. Ministerul Fondurilor Europene, parte civilă

spot_img

Procurorii anticorupție au dispus, luni, schimbarea încadrării juridice, în sensul reținerii formei agravante a infracțiunilor inițiale, precum și punerea în mișcare a acțiunii penale față de societatea Teldrum și de reprezentanții acesteia, într-un dosar privind fraudarea fondurilor europene, cu un prejudiciu de peste un milion de euro.

Reprezentanții DNA au precizat, luni, într-un comunicat de presă, că SC Teldrum SA – persoană juridică, dar și Petre Pitiș și Mircea Vișan, reprezentanți ai societății, sunt urmăriți penal pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

În dosar mai sunt cercetați Florian Neda, reprezentant al Teldrum, Florian Ion, reprezentant al WFA Impex SRL, precum și societatea WFA Impex SRL – persoană juridică, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit DNA, pe 16 mai 2017 a fost înregistrată sesizarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obținere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea prețului unor utilaje. „În cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială Teldrum SA în cadrul programului <<Creșterea Competitivității Economice>>, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, Teldrum SA urma să achiziționeze o <<stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC Tel Drum SA>>”, explică procurorii.

Astfel, arată procurorii anticorupție, în urma depunerii cererii de rambursare în luna februarie 2016, Teldrum SA ar fi primit din fonduri europene 4.170.462,5 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă.

„A rezultat că, în cadrul proiectului prin care a primit finanțare din bani europeni, Teldrum SA, prin reprezentanții săi Mircea Vișan și Petre Pitiș și cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL și a lui Florea Neda și Florian Ion, a simulat procedura prin care a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice. Ca urmare a procedurii de achiziție, a reieșit că ofertantul câștigător este firma WFA Impex SRL. În realitate, această firmă are o relație de afiliere cu Teldrum, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul Teldrum cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de Teldrum SA”, menționează DNA.

DNA mai precizează că Teldrum ar fi purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv în ceea ce privește oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex SRL și ar fi oferit firmei câștigătoare – SC WFA Impex SRL informații privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunțului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.

„Concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul Teldrum SA a depus cererea finală de rambursare care conținea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizițiile publice și cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menționate expres în planul de afaceri și în obiectivul general al proiectului). De asemenea, beneficiarul proiectului Teldrum SA a folosit, cu rea-credință, documente și declarații false, inexacte și incomplete, respectiv declarațiile privind inexistența conflictului de interese, deși exista o relație personală între Petre Pitiș, Florea Neda și Florian Ion și o relație de afiliere între Teldrum SA și WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achiziție a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce privește respectarea regulilor de derulare, cât și în ceea ce privește desemnarea ofertantului câștigător și a prețului”, notează DNA. 

Potrivit DNA, societatea comercială Teldrum SA ar fi obținut, pe nedrept, suma de 4.849.375 lei, reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene. Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 4.849.375 lei.

În vederea recuperării sumei de bani obținute în mod injust, procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților, persoane fizice și juridice, se mai arată în comunicatul de presă.