4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:18
No menu items!

DOSARUL „SUFRAGERIA”. Kovesi ignoră decizia CCR și refuză din nou să se prezinte în fața Comisiei parlamentare

spot_img

Șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, ignoră decizia Curții Constituționale a României (CCR) și refuză în continuare să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009.

Kovesi i-a anunțat, marți, pe mebrii Comisiei că nu se va prezenta pentru audieri, printr-o scurtă scrisoare oficială, transmisă de la Cabinetul șefei DNA către președintele Comisiei, Oana Florea.

În legătură cu adresa dumneavoastră nr. 4c-130/139 din data de 13 noiembrie 2017, reiterez convingerea că obiectul de activitate al Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din decembrie 2009 și de rezultatul scrutinului prezindețial constă în <<analiza și clarificarea unor situații de fapt, a unor aspecte sau fenomene sociale relevante, justificat de interesul public de cunoaște (sic! – corect: de a cunoaște – n.r.) anumite realități, cu reverberații în plan social, juridic sau politic>>,

Sens în care vă aduc la cunoștință că nu dețin <<informații și/sau documente necesare clarificării împrejurărilor și cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare>>„, arată Kovesi în documentul prezentat de Antena 3.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a decis, luni, prin vot, să o reinvite pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef DNA, la audieri, ca urmare a deciziei CCR – care statuează că aceasta este obligată să se prezinte în Parlament – şi a publicării motivării acestei decizii în Monitorul Oficial.

Reinvitarea lui Kovesi a fost decisă cu 9 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi o abţinere. Propunerea de reinvitare care a fost supusă votului Comisiei a fost făcută de către deputatul PSD Liviu Pleşoianu.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Liviu Pleșoianu a declarat, marți, că, ministrul justiției este îndreptățit să ceară revocarea șefei DNA, atâta vreme cât aceasta încalcă decizia CCR și, implicit, Legea fundamentală. În opinia lui Pleșoianu, dacă președintele Klaus Iohannis va ignora o eventuală cerere de revocare a doamnei Kovesi, ajunsă pe masa lui, atunci și acesta și-ar încălca atribuțiile – pentru că șeful statului trebuie să fie garantul Cosntituției – și ar trebui „să plece la casele lui”.

R.D.