-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:45
No menu items!

DOSARUL „ROMGAZ” Ioan Niculae și partenera sa contestă sechestrul DIICOT

spot_img

DIICOT anunța săptămâna trecută că a extins cercetările față de omul de afaceri pentru sustragerea de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani

Ioan Niculae_SZ

Înalta Curte de Casație și Justiție ia în discuție pe 2 iulie plângerea depusă de omul de afaceri Ioan Niculae și de partenera acestuia, Mariana Nicoleta Toncea, împotriva sechestrului impus de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în dosarul „Romgaz”.

DIICOT anunța săptămâna trecută că a extins cercetările în acest dosar față de Ioan Niculae pentru sustragerea de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani, iar față de Nicoleta Toncea pentru sustragerea de sub sechestru și spălare de bani.

Concret, deși procurorii de la combaterea crimei organizate dispuseseră punerea sub sechestru a averii lui Ioan Niculae încă din 2012, anchetatorii au descoperit că funcționarii de la Cadastru din Zimnicea, instigați de omul de afaceri, nu au efectuat înregistrările necesare, permițându-i afaceristului să-și treacă averea pe numele fiicei sale și pe cel al Marianei Nicoleta Toncea, o apropiată a acestuia.

De altfel, pe 26 iunie DIICOT anunța că a extins cercetările și față de fiica lui Niculae, Adina Niculae și față de mai mulți funcționari de la Cadastru Teleorman și Zimnicea pentru sustragere de sub sechestru și abuz în serviciu.

La patru zile după ce Niculae, fiica acestuia, Mariana Nicoleta Toncea și alții au călcat pragul DIICOT pentru a afla noilea acuzații omul de afaceri dar și partenera sa au înregistrat la Înalta Curte o contestație la măsurile asiguratorii dispuse de procurori.

Un exemplu elocvent în legătură cu ce a descoperit DIICOT în cazul primului sechestru impus lui Ioan Niculae în 2012 este modul în care funcționarii de la Cadastru au procedat cu o clădire-locuință din Zimnicea și cu un teren intravilan de 6.000 metri pătrați.

Potrivit DIICOT, bunurile au fost vândute pe 19 iunie 2012 cu prețul de 1.000.000 de lei de către Niculae și de fosta sa soție către Toncea Nicoleta Mariana printr-o persoană mandatată să semneze contractul de vânzare-cumpărare.

Ordonanța de punere sub sechestru (în care pe lângă bunurile din Zimnicea figurau și bunuri situate pe raza localităților Năsturelu și Nanov, din județul Teleorman) s-a primit la OCPI Teleorman în data de 14 iunie 2012.

Adresa de înaintare către Birourile de cadastru aferente a fost preluată de Anduța Diaconu, șef Serviciu Publicitate Imobiliară,efectuându-se înregistrările aferente localităților Năsturelu și Nanov, fără a trimite adresa și la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Zimnicea, fiind astfel înlesnită sustragerea de sub sechestru.

Urmare a acestui demers, prin Încheierea nr. 4901 din 19 iunie 2012, Anca Salcie, registrator, și Maria Doina Beceanu, asistent registrator în cadrul BCPI Zimnicea, au respins cererea de înregistrare a măsurii asigurătorii a sechestrului, invocând lipsa calității de proprietar a suspectului Ioan Niculae.

Comunicarea respectivei Încheieri s-a efectuat de îndată către Ioan Niculae și Toncea Nicoleta Mariana, în timp ce comunicarea către DIICOT – Structura Centrală s-a făcut abia în data de 18 iunie 2014.

Ancheta în dosarul Romgaz a pornit în 2010 după ce Serviciul Român de Informații a informat DIICOT de faptul că firmele lui Ioan Niculae beneficiază, cu sprijinul a doi foști miniștri ai economiei – Adrian Videanu și Varujan Vosganian -, de gaze ieftine de la stat, fără să plătească în timp real pentru această beneficiu, înregistrând la acel moment datorii importante. În 2012 procurorii au început urmărirea penală pentru subminarea economiei naționale, acuzație schimbată după intrarea în vigoare a noului Cod penal în abuz în serviciu. Singurul care a scăpat de cercetări este Varujan Vosganian în cazul căruia Parlamentul a respins cererea DIICOT privind acordarea avizului pentru anchetă.

Cristi Ciupercă