6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:44
No menu items!

DOSARUL „REFERENDUMUL” Interlopul Nuredin Beinur, complicele fiului ministrului Apărării

spot_img

Interlopul Nuredin Beinur i-ar fi facilitat lui Dumitru Samson – fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu -, legătura cu interlopul clujean Bogdan Măgurean, zis Kamaz, pentru fraudarea referendumului de pe 29 iulie, susțin procurorii Parchetului General în rechizitoriul prin care Samson a fost trimis în judecată.

Potrivit documentului, „acţiunile solicitate lui Măgurean Bogdan Cristian erau stabilite pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot unde să aplice ştampila pe varianta cu răspunsul DA, iar, pe de altă parte, să pregătească în localităţi de pe raza judeţelor Cluj, Alba, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Arad, Timiş, echipe de câte trei-cinci băieţi, interlopi, care să fie pregătiţi să intervină, la nevoie, în locaţiile unde se solicită sprijin”.

„În prezentul act de inculpare se reţine că, în contextul organizării la data de 29 iulie 2012 a referendumului pentru demiterea preşedintelui României, învinuitul Samson Dumitru a organizat o acţiune de mobilizare a electoratului la nivelul judeţului Cluj prin persuadarea alegătorilor în exercitarea dreptului la vot în schimbul unor foloase materiale constând în bani, produse alimentare (mâncare şi băutură)”, mai notează anchetatorii.

Aceștia subliniază că Samson Dumitru i-ar fi contactat apoi și pe Tudorel Nica Tudorel, Constantin Biţu, Nicholas Niculae, Gigi Chiraş, pe care i-ar fi adus din Bucureşti. Cu sprijinul acestora și al lui Bogdan Măgurean, fiul ministrului Apărării ar fi ajuns la mai mulți lideri ai unor comunităţi de etnie rromă, populate de persoane lipsite de resurse financiare, care l-ar fi ajutat să convingă oamenii să meargă la urne în schimbul unor sume de bani.

În rechizitoriu se arată că, „pentru a reuşi atingerea obiectivului propus, Samson Dumitru nu a făcut nicio economie de resurse financiare şi a apelat la multiple cunoştinţe, chiar din mediul infracţional, pentru a găsi modalităţile concrete şi eficiente de ducere la urne a alegătorilor”.

„Activităţile dirijate de acuzaţi, aflaţi în data de 29 iulie 2012 la sediul Partidului Naţional Liberal Cluj (…)au avut ca rezultat mobilizarea la vot a persoanelor din comunităţile rome din zona Pata Rât (cunoscută ca groapa de gunoi a municipiului Cluj Napoca, unde locuiesc mai multe comunităţi rrome, în aşa-zisul cartier Dallas) cărora le-au fost promise mâncare şi băutură, iar liderilor li s-au promis sume de bani, precum şi a comunităţii rome din comuna Floreşti, judeţul Cluj, persoanele din această comunitate fiind duse la secții de votare din municipiul Câmpia Turzii urmare a oferirii unor sume de bani”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit rechizitoriului, în cazul ambelor comunităţi, pentru deplasare la vot au fost folosite autocare ale societăţii Fany Prestări Transport SRL Cluj Napoca, pentru data de 29 iulie 2012 un număr de patru autocare ale acestei societăţii fiind puse la dispoziţia celor care au coordonat mobilizarea la vot.

Martorul Beinur

În documentul care a ajuns pe masa instanței, anchetatorii descriu, în detaliu, cum a funcționat rețeaua condusă de Dumitru Samson.

Astfel, procurorii arată că, pentru a-l contacta pe interlopul Bogdan Măgurean, pe 28 iulie, cu o zi înaintea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, fiul vitreg al ministrului Dobrițoiu a apelat la Nuredin Beinur (care are doar calitatea de martor în cauză-n.r.), iar acesta i-a furnizat datele de contact ale interlopului clujean.

Imediat după miezul nopţii, Nica, Biţu, Niculae şi Chiraş au pornit cu două maşini din Bucureşti, nu înainte ca Niculae să ia legătura cu Bogdan Măgurean pe care l-a anunţat că a doua zi vor ajunge la Cluj şi-l vor căuta. S-au văzut cu acesta pe 29 iulie (în ziua desfășurării referendumului), la ora 10.30, la Restaurantul Casa Piraţilor, din Cluj Napoca.

În cadrul acestei întâlniri, „lui Măgurean Bogdan i s-a cerut în mod expres contactarea cunoştinţelor sale din mediul pe care-l frecventează pentru a mobiliza la vot alegători, activitate pentru care i s-au promis sume de bani ce urmau a fi remise la finele zilei”, mai subliniază procurorii.

În timp ce se aflau la restaurant, Măgurean i-a contactat pe amici de-ai săi cărora le-a cerut să mobilizeze alegători la vot şi să ofere sprijin unor lideri politici locali în acest sens. În plus, Bogdan Măgurean le-a comunicat acestora numere de telefon ale persoanelor pe care să le contacteze şi de la care vor afla amănunte cu privire la ce anume ar urma să facă.

De exemplu, într-o discuţie purtată cu Grosu Gheorghe din Alba Iulia, Măgurean i-a dat numărul de telefon al lui Florin Roman, vicepreședintele PNL Alba și vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, şi i-a spus să se recomande ca „sunând din partea lui Dan Samson” şi să-şi ofere sprijinul pentru ce i se va cere să facă.

Într-o altă discuţie, Măgurean i-a cerut unui alt amic de-al său, rămas neidentificat, să contacteze pe cineva pe un număr de telefon şi să-şi ofere ajutorul său şi al altor băieţi. „Investigaţiile efectuate în cauză au stabilit că numărul aparţine lui Iliescu Marius Cristian, membru al Partidului Naţional Liberal, organizaţia municipală Râmnicu Vâlcea”, mai notează procurorii.

Tot în dimineaţa referendumului, Măgurean Bogdan a apelat un alt amic de-al său căruia i-a comunicat un număr de telefon şi i-a cerut să ia legătura cu „Marian din partea lui Dan” şi, ca în cazul celorlaţi, să-şi ofere serviciile care-i vor fi cerute. Numărul comunicat îi aparţine, potrivit anchetatorilor, lui Vasile Marian Constantin, membru PNL Timiş şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

R.D.