-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:24
No menu items!

DOSARUL „REALITATEA”. Fabian Schwartzenberg și soția lui Maricel Păcuraru, urmăriți penal

spot_img

Ionescu Daniela_SZ

Fratele și iubita lui Elan Schwartzenberg, Fabian Schwartzenberg și Monica Hoffman, dar și Daniela Ionescu (administrator special la Realitatea Media, soția lui Maricel Păcuraru – acționar majoritar al Realitatea Media alături de Cozmin Gușă) și alte șase persoane au fost puse sub acuzare de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul „Realitatea Media”.

„Până în acest moment al cercetărilor, procurorii au  început urmărirea penală faţă de:  SCHWARTZENBERG FABIAN, IONESCU DANIELA MADI,  HOFMAN MONICA, RADU ADRIAN, VÎLSAN ADRIAN MARIAN, BĂTRÎNACHE  TAMARA, NADOLU IOANA, NEAGOE GERALDINA, STĂNCESCU CARMEN, referitor la implicarea acestora în fapte care se circumscriu infracțiunilor de spălarea banilor, complicitate la înșelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicității, a participației improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată”, arată DNA într-un comunicat de presă remis luni seara.

Oficialii instituției lasă astfel să se înțeleagă că, în dosar, mai sunt și alți învinuiți. De altfel, din lista de persoane puse sub acuzare lipsesc principalii beneificiari ai „afacerii”, cei care ar fi deținut, de fapt, controlul asupra Realitatea Media.

„Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora în cursul anilor 2011 şi 2012, învinuiții (aparent acţionari majoritari sau  acţionari minoritari) au derulat acţiuni infracţionale pentru influențarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenței, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse,  în scopul influențării  deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA şi preluării controlului asupra acesteia. Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea  controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenței,  astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determină schimbarea componenței Comitetului Creditorilor al societății aflate în insolvență și a numărului de membri”, se mai arată în comunicatul DNA.

Astfel – arată anchetatorii – infracțiunile ar fi fost comise pe două paliere. „Pe un palier, demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a cerut intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC Realitatea Media SA  şi, sub pretextul finanțării acesteia, prin mărirea succesivă a creanței (prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate) a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanțelor cu 52% din totalul creanțelor  și a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC Realitatea Media SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut”, mai subliniază procurorii.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. De unde provin banii negri cu care Elan Schwartzenberg a controlat Realitatea

„Pe un alt palier, demersurile infracţionale au fost derulate şi de alte persoane – acţionari minoritari – care, în  complicitate cu persoane  fizice și persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin interpuși, au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului. Faptele au fost desfășurate în același scop al obținerii unor foloase bănești. În cauză se efectuează cercetări penale și față de alte persoane, în legătură cu fapte similare , dar și cu alte fapte”.

 R.D.