-0 C
București
miercuri, 5 februarie 2025 - 12:49
No menu items!

Dosarul Nordis. Instanța așteptată să decidă arestările. Ce a făcut cuplul Vicol-Ciorbă cu banii oamenilor păgubiți

spot_img

Suspecţii din cazul Nordis au fost lăsaţi să îşi petreacă noaptea de marți spre miercuri acasă, fără nicio măsură preventivă. Judecătorii urmează să decidă astăzi, de la ora 15.00, dacă vor aproba cererea procurorilor DIICOT privind arestările în acest dosar. În cele peste 500 de pagini ale referatului de arestare, se regăsesc file întregi cu interceptări ale angajaților Nordis care vorbesc despre cum au fost risipiți banii clienților, dar și despre implicarea Laurei Vicol în afacerile Grupului Nordis. Mai mult, Laura Vicol ar fi fost informată cu o seară înainte despre perchezițiile care urmau să aibă loc, motiv pentru care și-ar fi ascuns telefonul mobil pe care îl folosea în mod obișnuit.

Ordonanța de reținere a expirat marți seară, ceea ce înseamnă că toți inculpații din dosarul Nordis sunt liberi. 

Curtea de Apel București a rămas în pronunțare pe cererea procurorilor privind arestarea preventivă a Laurei Vicol și a soțului ei, Vladimir Ciorbă. 

Știa de percheziții

Din referatul cu propunerea de arestare reiese un fapt grav. Laura Vicol știa duminică seara că a doua zi va fi percheziționată, astfel că și-a ascuns telefonul mobil pe care îl folosea în mod obișnuit.

Telefonul mobil utilizat până în data de 2 februarie 2025 a fost dezactivat, iar la perchezițiile din 3 februarie 2025 aceasta ar fi prezentat un alt dispozitiv.

Laura Vicol a fost interceptată în timp ce spunea apropiaților că a fost avertizată de descinderile mascaților. „Ne trezim la 6 dimineața, în fiecare dimineață, de când ne-au anunțat că vin de la DIICOT să le ia din casă, asta e cu totul altceva”, spunea Vicol într-o discuție purtată cu un bărbat pe 31 ianuarie.

Întrebată aseară de jurnaliști despre aceste informații care se găsesc la dosar, Laura Vicol a negat că ar fi fost avertizată cu privire la percheziţii. Fostul parlamentar PSD Laura Vicol a mai afirmat că a făcut declaraţii în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti şi speră ca cererea de arestare formulată de procurori să fie respinsă.

Zboruri private

Laura Vicol se regăseşte însă într-o situaţie specială, întrucât aceasta nu este simplu instrument pentru grupare, ci unul din cei mai mari beneficiari ai fondurilor delapidate, afirmă anchetatorii din dosarul Nordis.

Procurorii DIICOT o acuză pe Laura Vicol că „nu manifestă decât dispreţ faţă de clienţii păgubiţi, în condiţiile în care conştientă fiind de provenienţa infracţională a sumelor dobândite le epuizează rapid prin cheltuieli opulente şi extravagante într-un interval de timp foarte scurt”.

Anchetatorii au documentat cheltuieli de peste 1,5 milioane de euro pentru zborurile private efectuate de Nordis. Printre pasagerii unor astfel de zboruri s-ar fi numărat lideri PSD, precum Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Alfred Simonis.

Achiziţia de autoturisme, în special cele de lux (branduri de nişă – Ferrari, Bentley, Rolls Royce) a generat cheltuieli de 19.336.134 lei şi 965.391 euro. După finalizarea contractelor de leasing, o parte a autoturismelor au fost înstrăinate încasându-se suma de 6.022.440 lei. Aşadar, aproape 5 milioane de euro au fost cheltuiţi în numai 4 ani pe autoturisme de lux.

Potrivit referatului procurorilor, Laura Vicol ar fi cheltuit 90.000 de euro în doar două zile pe articole de lux de la branduri precum Hermes, Gucci, Chanel, Loro Piana și Louis Vuitton. De asemenea, DIICOT susține că aceasta ar fi contribuit la delapidarea a 49 de milioane de lei.

„Nu sunt atât de mulți”

Marți noapte, Vladimir Ciorbă a vorbit despre ceea ce el numește un „val” pornit împotriva Nordis încă de anul trecut: „Dacă voiam să fiu un escroc, nu făceam o firmă așa mare”. Acesta a recunoscut că a mai fost arestat acum 10 ani pentru delapidare de fonduri europene, dar că dosarul a fost clasat.

„Oamenii care se plâng că i-am înșelat și sunt ceva aici, dar nu sunt atât de mulți raportați la numărul de clienți. Am înțeles de la domnul procuror de ședință, 114 raportat la 2.500 de promisiuni și contracte semnate în ultimii 6 ani. Totuși sunt 100 de inși. Nu i-am înșelat, nu am dat șpăgi, nu fac așa ceva. Nu mă ocup cu denunțuri și cu șpăgi, să înțeleagă lumea. Cazul de la Sinaia este un caz special. După ce pleacă dosarul în instanță îl voi detalia”, a declarat Vladimir Ciorbă.

Dosarul DIICOT vizează însă constituirea unui grup infracțional organizat care ar fi delapidat aproape 200 de milioane de euro din banii clienților Nordis. Acuzațiile includ spălare de bani, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și stabilirea cu rea-credință a taxelor și impozitelor.

                                                                                                      Adina Bucur

SURSA FOTO: observatornews.ro