Procurorii Parchetului General au instituit sechestru asigurător pe proprietățile omului de afaceri
Arestat preventiv pentru 30 de zile, proprietarul Mediafax Group Adrian Sârbu va achita o parte din prejudiciul calculat în dosar (aproximativ 5 milioane de euro) cu un bloc pe care-l deține în Paris și cu complexul hotelier Susai, din Predeal, pe care anchetatorii au instituit deja sechestru asigurător.
Potrivit referatului prin care procurorii Parchetului General au cerut instanței arestarea lui Adrian Sârbu, la baza încarcerării acestuia stau încercarea de a intimida martorii din dosar, distrugerea de probe, dar și sustragerea de la urmărirea penală.
Astfel, susțin procurorii, Adrian Sârbu a dat dovadă de rea-credință chiar și înainte de debutul anchetei penale. El a refuzat să achite prejudiciul calculat inițial după controlul de fond făcut de inspectorii ANAF la Mediafax Group, în ciuda rugăminților angajaților săi. Dacă ar fi acoperit paguba în urma acelui control, nu s-ar mai ajuns la un dosar penal.
Anchetatorii au justificat apoi necesitatea ridicării omului de afaceri, din biroul său, de către polițiști, prin faptul că acesta ar fi încercat să se sustragă investigațiilor și la o citare anterioară la Parchetul General, când – pentru a nu se prezenta la audieri – s-a prevalat atât de rezidența sa în Cehia, cât și de un certificat medical obținut de la o clinică din Elveția, care atesta că nu se poate prezenta în fața anchetatorilor la data stabilită pentru audiere.
Aceste încercări ale lui Adrian Sârbu de a se sustrage urmării penale, reaua-credință de care acesta dat dovadă și refuzul de a face vreo declarație în cauză, i-au determinat pe anchetatori să interpreteze drept “codificat” și mesajul transmis, luni seara, către avocatul său, chiar în fața procurorului care-l audia: “Bioritmul nu-mi permite să dau declaraţie mai devreme de ora 14.00. Mâine.“ După ce a primit mesajul – arată procurorii -, adică luni seara, după ce Adrian Sârbu a fost reținut pentru 24 de ore, apărătorul acestuia i-a transmis un mesaj de amenințare mamei unuia dintre denunțătorii din dosar: “Autobuzul școlar nu va mai opri să o ia și pe nepoata dumneavoastră!”.
Atitudinea inculpatului față de ilegalitățile comise se poate observa din mesajele comunicate celor trei denunțători, membri ai Consiliului director, privind ștergerea din calculatoare a email-urilor și a eventualelor documentelor ce atestau discuții compromițătoare, fapt ce pune în evidență dorința acestuia de împiedicare a aflării adevarului.
referat de arestare, Parchetul General
100.000 de euro pe lună, cărați cu sacoșa de la Predeal la București
Procurorii mai arată, în referatul de arestare, că minimum 100.000 de euro, bani negri, ajungeau lunar, în sacoșă, la Adrian Sârbu de la Telefericul Prahova SA, unde întreaga activitate se derula fără niciun fel de bon fiscal ori chitanță.
Mai mult, în timpul percheziției făcută de procurorii Parchetului General la Telefericul Prahova SA, angajații erau contactați telefonic de Liana Petrovici (avocat, mâna dreaptă a lui Adrian Sârbu, pentru care procurorii au cerut arestarea în aceeași cauză), care le cerea să să aducă încasările, la sacoșă, în București și să întocmească acte în fals (borderouri personale), care să ateste că i-au retras pe numele lor.
Potrivit procurorilor, toate firmele fantomă prin care s-au comis infracțiunile de evaziune și spălare de bani au fost înființate de grupul de evazioniști coordonat de Adrian Sârbu pe numele unor rude, șoferi sau asistenți ai unor manageri din trustul media, care aveau doar pe hârtie calitatea de administratori ai acestor societăți.
Pe numele lui Adrian Sârbu s-au adunat, în dosar, mai multe denunțuri, formulate inclusiv de subordonați ai acestuia, arestați în decembrie anul trecut, cărora proprietarul Mediafax Group le-a angajat avocați (avocatul lui Adrian Sârbu este și avocatul primului denunțător în cauză).
Mihaela Chiper