2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:08
No menu items!

Dosarul „Mafia curentului”. Fostul vicepreședinte ANRE și directorul Enel care au „umflat” facturile, la judecată. RECHIZITORIU

spot_img

Fostul vicepreședinte al ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, care a favorizat compania ENEL, înșelând clienții, a fost trimis în judecată de DNA, alături de directorul ENEL Florin Gugu și asociatul unei firme din domeniu.

Dumbraveanu_SZ

Procurorii anticorupţie îl acuză pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Claudiu Dumbrăveanu, că a obţinut ajustarea cu doar 1,3% a tarifelor la energie electrică, faţă de 6% cât ar fi trebuit, favorizând astfel compania ENEL, în defavoarea clienţilor, care se trezeau astfel înşelaţi la factură. Totul, bineînţeles, în schimbul unor contracte acordate de compania italiană pentru o firmă apropiată lui Dumbrăveanu, Electroalfa Botoşani. Profirul astfel obținut de ENEL era investit peste graniţă. Tribunalul Bucureşti a respins, în luna iunie, propunerea de arestare preventivă înaintată de DNA pentru Claudiu Dumbrăveanu, directorul ENEL, Florin Gugu, şi Gheorghe Ciubotaru, acţionar al Electroalfa, măsura dispusă față de cei trei fiind cea a controlului judiciar.

În prima jumătate a anului 2013, Claudiu Dumbrăveanu, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere lui Florin Gugu, director ENEL, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori, în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni, constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro)  de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL, aparţinând unui apropiat al vicepreşedintelui A.N.R.E., inculpatul CIUBOTARU GHEORGHE, în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către ENEL cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente.

comunicat DNA

Din stenogramele depuse la dosar rezultă că şeful ANRE negocia tarifele ca la piaţă.

Dumbrăveanu: Orice produs să cumpere… cu care poţi să… el e cu altă afacere. Şi cu întrerupătoare, şi cu… trebuia el să… Era în sevraj (GUGU FLORIN de la ENEL – n.n.) că eu vreau să le reduc tarifele de furnizare.

Ciubotaru: Da.

Dumbrăveanu: Deodată şi-a adus aminte, că asta mi-a spus-o alaltăieri, când le-am spus că le reduc tarifele. Deodată şi-a adus aminte. Acesta e mesajul pe care mi l-a transmis alaltăieri. Uite. Uite-l aici.

Gugu Florin: Se analizează toate astea. Eu zic că sunt pe drumul cel bun. Cel puţin până acum.

Dumbrăveanu: Aha. Florin, hai să-ţi zic care a fost rezultatul la ordin.

Gugu: Aşa.

Dumbrăveanu: Până la final, pe scurt, o să fie o reducere de tarif de 1,3% pe timp de 12 luni… S-a aprobat aşa. A fost greu să nu… să blochez tot…

rechizitoriu DNA

ENEL îşi plătea obligaţiile de investiţii asumate în contractul de privatizare tot din banii consumatorilor români.  Sumele de bani reveneau în ţară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligaţiilor de investiţii angajate de partea italiană.

Potrivit DNA, procurorii au indicii potrivit cărora oficialii români implicaţi în privatizarea Electrica vor să favorizeze grupul italian ENEL în procedura de privatizare a Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă. Anchetatorii au prezentat şi modul în care a fost făcută privatizarea Electrica SA, în 2007, în urma căreia ENEL a ajuns acţionar majoritar la Electrica Banat, Electrica Muntentia Sud şi Electrica Dobrogea. În rechizitoriu se arată că nu au fost respectate obligaţiile de investiţii, cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul ANRE.

Se va dispune disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un dosar separat, cu privire la următoarele: în cadrul procesului de privatizare a S.C. ELECTRICA S.A., pachetele majoritare de acţiuni au fost preluate de către grupul italian ENEL S.p.A. pentru S.C. ELECTRICA BANAT S.A., S.C. ENEL MUNTENIA SUD S.A. şi S.C. ENEL DOBROGEA S.A., fără ca ulterior  obligaţiile de investiţii să fie respectate, cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul A.N.R.E., investiţiile parţiale raportate fiind acceptate fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor A.N.R.E., în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control şi recepţie; diminuarea nejustificată a scăderilor tarifelor de furnizare, în avantajul operatorilor, precum şi în neaplicarea sancţiunilor prevăzute de Legea nr. 123/2012, de către persoane cu funcţii de conducere din cadrul ANRE.

rechizitoriu DNA

S.Z.