Fostul baron PSD Dumitru Buzatu, judecat pentru corupție după ce a fost prins în flagrant cu o șpagă record de 1,25 milioane lei, a mai înregistrat o victorie în instanță. După ce la începutul acestui an, au fost excluse mai multe probe din dosarul Direcției Nationale Anticorupție, printre care înregistrări ale unor conversații dintre fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui și denunțătorii săi, acum, Curtea de Apel Iași a decis că rechizitoriul procurorilor DNA a fost întocmit nelegal și a eliminat noi probe cheie de la dosar.
Totodată, instanţa a înlăturat dispoziţia de începere a judecăţii în cazul lui Buzatu.
„În temeiul art. 280 alin.1 si art. 281 alin.1 lit. b indice 1 din Codul de procedură penală, constată nulitatea absolută şi dispune excluderea din probatoriu a declaraţiei martorei Plesca Gabriela. În temeiul art. 280 alin.1 si art. 282 alin.1 din Codul de procedură penală, constată nulitatea relativă a înregistrărilor efectuate în mediul ambiental, prin folosirea de dispozitive tehnice, de către colaboratorul cu identitate reală Bîrzu Iulian, şi dispune excluderea din probatoriu şi a următoarelor mijloace de probă: – procesul verbal din data de 10.10.2023 privind redarea, în formă scrisă, a înregistrării efectuate în data de 04.04.2023, şi suportul optic aferent; – procesul verbal din data de 10.03.2023 privind redarea, în formă scrisă, a înregistrării efectuate în data de 27.02.2023, şi suportul optic aferent. În temeiul art. 102 alin. 3 din Codul de procedură penală, dispune înlăturarea fizică din dosarul de urmărire penală a declaraţiei martorei Plesca Gabriela, a proceselor verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate în mediul ambiental menţionate anterior şi a suporţilor optici aferenţi. Constată neregularitatea Rechizitoriului din data de 13.12.2023, întocmit în dosarul de urmărire penală nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iaşi, consecinţă a excluderii din probatoriu a declaraţiei martorei Plesca Gabriela şi a tuturor proceselor verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate de colaboratorii cu identitate reală Savin Emil si Bîrzu Iulian şi a suporţilor optici aferenţi”, a decis instanţa.
Un nou termen de judecată a fost stabilit pe data de 15 noiembrie, când se va decide dacă dosarul se va întoarce la DNA.
Fostul președinte al CJ Vaslui a contestat probele procurorilor DNA, solicitând eliminarea acestora din dosar. Într-o primă fază, Tribunalul Vaslui a admis în luna aprilie o parte dintre solicitările lui Dumitru Buzatu, eliminând câteva înregistrări din dosar.
Avocații lui Buzatu au profitat de o decizie a Înaltei Curți care nici nu era pronunțată la data la care procurorii îl urmăreau pe Buzatu și au reușit să anuleze aceste probe, pe motiv că DNA avea mandat de la judecător doar pentru interceptarea mesajelor SMS, nu și pentru înregistrarea audio-video.
Astfel, șase înregistrări ambientale realizate în perioada 16 februarie 2023 – 8 septembrie 2023, totalizând 65 de pagini, au picat testul de legalitate al judecătorului de cameră preliminară și au fost anulate.
Proba pe care se bazează acum procurorii este flagrantul realizat anul trecut. Au fost menținute și unele declarații ale martorilor, majoritatea angajați al Consiliului Județean Vaslui, care îi pot fi favorabile lui Buzatu.
Dumitru Buzatu este judecat sub control judiciar după ce timp de șapte luni s-a aflat în arest preventiv. În luna aprilie, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu, iar din iunie se află sub control judiciar.
Primește pensie specială
Tribunalul București a decis de curând că fostul baron PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, merită și pensie specială, iar statul a fost obligat să i-o achite retroactiv, plus dobânzile legale.
Buzatu va încasa pensia specială începând cu iulie 2023, data la care s-a pensionat, de drept, de la catedră, la suma cumulată astfel urmând a se adăuga dobânzile legale penalizatoare aferente.
Adina Bucur