6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:20
No menu items!

Dosarul “Insula Belina”, lovit la temelie de o decizie a CCR. Procurorii nu au competență să ancheteze hotărâri de guvern

spot_img

Procurorii DNA nu au competență să stabilească dacă o hotărâre de guvern este sau nu legală. Aceasta este concluzia unei decizii a Curții Constituționale a României (CCR) din 2011, prin care a fost respinsă o excepție de neconstituționalitate ridicată de primarul Constanței, Radu Mazăre.

Mazăre susținea că, deși este ales, a fost asimilat abuziv categoriei funcționarilor publici și că procurorul DNA care l-a trimis în judecată în dosarul “Retrocedărilor”, “în pofida dispozițiilor constituționale, și-a fundamentat acuzarea invocând nulitatea unor hotărâri de Guvern, a unor procese-verbale de stabilire a vecinătăților și a altor acte emise de Guvernul României pentru clarificarea și calificarea terenurilor ce aparțin domeniului public.

Deși a respins excepțiile invocate, CCR face, în corpul motivării deciziei sale, o apreciere asupra competenței procurorilor de  ancheta legalitatea unor hotărâri de guvern, precizând explicit că aceasta intră în competența instanțelor de contencios administrativ.

Distinct de aceasta, Curtea mai constată că celelalte aspecte invocate de autorii excepției referitoare la împrejurarea că procurorul, pentru a-și susține acuzarea, a invocat în rechizitoriu nulitatea unor hotărâri de Guvern, excedează competenței sale, fiind o problemă de aplicare a legii ce poate fi cenzurată numai de instanța de judecată de drept comun.”

Curtea Constituțională a României
decizia nr.1611/2011

În comunicatul de presă dat publicității pe 22 septembrie, DNA arăta că hotărârile de guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha) au trecut din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman sunt ilegale, fiind emise cu încălcarea mai multor acte normative, inclusiv a Constituției.

R.D.