-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:44
No menu items!

Dosarul în care era vizat procurorul CSM Cristian Ban, redeschis de Înalta Curte și trimis la SIIJ. Motivul: DNA a făcut anchetă de mântuială (Luju.ro)

spot_img

Procurorul Cristian Mihai Ban din CSM, unul dintre sabotorii Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), ar fi chiar unul dintre beneficiarii direcți ai desființării acesteia. Motivul: dispariția SIIJ l-ar scapă pe Ban de dosarul penal în care este vizat, dezvăluie jurnaliștii de la Lumea Justitiei (luju.ro)

Potrivit luju.ro, este vorba despre un dosar instrumentat în primă fază la DNA, unde a fost închis în urmă unei anchete de mântuială, după cum chiar Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat printr-o încheiere, pe care Lumea Justiției o prezintă în exclusivitate, prin care a dispus desființarea ordonanței de clasare dată de DNA în dosarul lui Ban și trimiterea cauzei la SIIJ în vederea inceperirii urmăririi penale in rem.

Astfel, în primăvara anului trecut, afaceristul Marin Nicolae și soția sa Iuliana Nicolae au formulat la DNA plângere penală împotriva procurorului Cristian Mihai Ban din CSM, fost șef al Parchetului Curțîi de Apel București, procuroarei Florina Lucan de la Parchetul Curțîi de Apel București și șefei Parchetului Curțîi de Apel București de la acea dată Luminița Palade, între timp mutată la DNA. Acuzațiile au privit posibilă săvârșire de către cei trei, cu prilejul instrumentării unui dosar penal de către Parchetul Curții de Apel București, a infracțiunilor constând în:

-abuz în serviciu;

-constituire de grup infracțional organizat;

-omisiunea sesizării;

-tăinuire;

-cercetare abuzivă;

-fals intelectual;

-uz de fals;

-favorizarea făptuitorului;

-înșelăciune.

DNA l-a albit rapid pe Ban

Luju.ro prezină, de asemenea, modul în care DNA l-a spălat pe procurorul CSM Cristian Mihai Ban, la pachet cu procuroarele Florina Lucan și Luminița Palade. Astfel, ancheta nu a durat foarte mult la parchetul anticorupție. Mai exact, în 11 mai 2018, deci la aproximativ două luni de la depunerea plângerilor (20 februarie 2018 plângerea depusă de Marin Nicolae, 5 martie 2018 cea depusă de Iuliana Marin), DNA a dispus clasarea cauzei prin Ordonanță nr. 70/P/2018 întocmită, din informațiile pe care le deținem, de tânărul procuror Corneliu Iuliu Natavala.

Ordonanța de clasare a fost atacată de Marin Nicolae, acesta acuzând că nu a fost motivată și că nu s-a efectuat niciun act de cercetare. Cum era de așteptat, plângerea împotriva ordonanței de clasare a fost respinsă în 19 iunie 2018, de această dată de către șeful Secției I DNA de la acea dată, procurorul Gheorghe Popovici, relatează luju.ro. 

Soluția de clasare dată pentru procurorul Cristian Mihai Ban și colegele sale Florina Lucan și Luminița Palade a fost însă rodul unei anchete de mântuială. Și reiese asta cât se poate de limpede din încheierea 716 din 6 decembrie 2018, din dosarul 1842/1/2018, prin care judecătoarea Ioana Alina Ilie de la Înalta Curte de Casație și Justiție a admis plângerea lui Marin Nicolae împotriva ordonanței de clasare a DNA, a dispus desființarea ordonanței de clasare și a trimis cauza la SIIJ pentru a se începe urmărirea penală în rem.

Așadar, judecătoarea ICCJ Ioana Alina Ilie a constatat că procurorul care a dat clasare față de Cristian Mihai Ban, Florina Lucan și Luminița Palade a efectuat acte de procedura în afară cadrului legal, că nu a realizat o anchetă efectivă cu privire la faptele reclamate de soțîi Nicolae, iar faptele pentru care s-a dispus clasare nu au fost descrise și individualizate. Motive din cauza cărora, așa cum precizează judecătoarea Alina Ioana Ilie, nici măcar nu a putut fi examinată temeinicia soluției de clasare.

Mai multe detalii AICI.