- UPDATE
Cererea de audiere a preşedintelui Traian Băsescu şi a foştilor miniştri ai agriculturii Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), formulată marţi de avocaţii lui Dan Voiculescu, a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti.
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a cerut marţi Tribunalului Bucureşti, prin intermediul avocatului său, audierea lui Traian Băsescu, Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
La termenul de marţi al procesului, avocatul lui Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut instanţei audierea ca martor a preşedintelui Traian Băsescu, pentru ca acesta să dea o declaraţie în legătură cu emiterea unei autorizaţii în anul 2000, pe vremea când era primar general al Capitalei, pentru construirea unei clădiri de birouri pe un teren al societăţii comerciale Bioprod SRL, societate constituită de Grupul Grivco şi ICA. Avocatul a precizat că doreşte ca Traian Băsescu să spună dacă Dan Voiculescu a exercitat presiuni asupra lui pentru emiterea acelei autorizaţii.
Mateuţ a mai cerut instanţei să-i audieze ca martori pe foştii miniştri ai agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş, pentru ca aceştia să dea detalii în legătură cu emiterea unor note de fundamentare privind privatizarea ICA şi că, în evidenţele contabile ale Ministerului Agriculturii, nu există prejudiciul constatat de procurorii DNA.
În plus, avocatul a cerut şi reaudierea lui Dan Voiculescu, precum şi a doi acţionari ai Grupului Grivco. Procurorul de şedinţă a fost de acord doar cu audierea lui Voiculescu.
Instanţa a rămas în pronunţare pe cererile avocaţilor, iar următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 28 mai.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecat, în decembrie 2008, de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC „Bioprod” SA Bucureşti.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC „Benefica” SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, director general şi membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi, ulterior, al Consiliului de Administraţie al Institutului de Cercetări Alimentare SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Raluca Dan