6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 1:58
No menu items!

Dosarul Hidroelectrica. DIICOT extinde ancheta în cazul Porțile de Fier I și se apropie de fostul ministru Ion Ariton

spot_img

Ion Ariton_SZ

Procurorii DIICOT vor să închidă cercul în afacerea retehnologizării Porților de Fier. După ce i-a pus sub acuzare încă din 2010 pe șefii Hidroelectrica din perioada în care a debutat afacerea cu consorțiul german Voith Siemens – Va Tech, Eugen Pena și Traian Oprea, DIICOT a extins cercetările și pentru perioada de după octombrie 2010. Mai exact, Constantin Trihenea, fost șef al Hidroelectrica în perioada când Ministerul Economiei era condus de Ion Ariton de la PDL, este pus sub urmărire penală, începând de luna trecută. Trihenea e acuzat că nu a solicitat daune contractuale pentru lucrările proaste făcute de consorțiul amintit.

39 de foști și actuali șefi ai Hidroelectrica precum și ai Complexului hidroenergetic Porțile de Fier I au fost chemați zilele trecute la DIICOT  pentru a li se aduce la cunoștință decizia procurorilor de schimbare a încadrării juridice în cazul a 3 dintre ei, și punerea sub acuzare pentru alte noi fapte în dosarul retehnologizării Porților de Fier I.

Sursa Zilei a obținut ordonanța DIICOT din 24 martie a.c. care le-a fost adusă la cunoștință învinuiților de anchetatori. Ultimii 14 cercetați, în frunte cu fostul director general al Hidroelectrica, Eugen Pena, au fost chiar marți la DIICOT.

DIICOT_Hidroelectrica_cenzura

Este vorba de un document judiciar de 208 pagini în care anchetatorii arată pe larg istoricul dosarului, problemele create de compania V.A. Tech Escher WYSS în urma lucrărilor teoretic de modernizare pe care le-a executat la Porțile de Fier I, precum și care este culpa penală a fiecărei persoane din cele 39 urmărite penal.

Inițial, urmărirea penală era începută în acest dosar în 2010, pentru Traian Oprea și Eugen Pena – doi foști directori ai Hidroelectrica la începutul anilor 2000, dar și pentru Carmen Marin, fost director de relații internaționale. Acuzațiile, complot și subminarea economiei naționale. Cum în noul Cod Penal intrat în vigoare în februarie anul acesta, aceste acuzații nu mai există, procurorii au schimbat încadrarea juridică în alte fapte – constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Cei trei sunt, până la acest moment al anchetei, capii grupului. În mod concret, lui Eugen Pena i se impută că în calitate de director general al societății SC Hidroelectrica SA, în perioada 2002 – 2003, a semnat Addendum-ul la contractul din 1999 prin care s-a stabilit efectuarea lucrărilor de retehnologizare pentru grupurile 3,2 și 1 de căre VA TECH Hydro Ltd pentru suma de 22 de milIone CHF, „existând indicii temeinice că prețul este supraevaluat, generând pagube importante societății și implicit economiei naționale, cuantumul urmând a fi stabilit în cursul urmăririi penale”.

Pentru Carmen Mariana Marin acuzațiile sunt că pe 28 octombrie 2002 „a semnat documentul intitulat Memorandum of Understanding for Development, Rehabilitation and Modernisation of Slatina – Dunăre Cascade (CHE Olt Inferior, CHE Islaz) care a stat la baza încheierii contractului dintre SC Hidroelectrica SA și consorțiul german Voith Siemens Hydro Power Generation Gmbh & Co KG – Va Tech Hydro, privind retehnologizarea celor cinci centrale de pe Oltul Inferior, existând indicii temeinice că prețul contractului este supraevaluat, generând pagube importante societății și implicit economiei naționale ce urmează a fi cuantificate în cursul urmăririi penale”.  Tot lui Carmen Marin procurorii îi reproșează că a avizat ilegal facturile externe emise de executantul lucrărilor și le-a introdus în circuitul financiar – contabil.

Fostului director general al Hidroelectrica din perioada 2003 – 2009, Traian Oprea, i se impută că a semnat contractul cu consorțiul german Voith Siemens – Va Tech la un preț supraevaluat, precum și semnarea unui amendament la un Addendum al contractului care a suplimentat costul lucrărilor cu 2,2 milIone CHF.

36 de persoane urmărite penal

Prin ordonanța DIICOT din martie 2014, obținută de Sursa Zilei, procurorii au extins urmărirea penală pentru încă 36 de persoane, dar extinderea s-a făcut și în cazul lui Pena, Oprea și Marin pentru alte fapte decât cele reținute inițial.

Majoritatea celor 36 de persoane urmărite penal este formată din șefi de servicii din Hidroelectrica și de la Porțile de Fier I, care au făcut parte din comisiile care au semnat ilegal pentru recepția lucrărilor făcute de consorțiul german, deși așa-zisa retehnologizarea a fost complet greșită.

Cel mai important nume urmărit penal prin noua ordonanță a DIICOT este Constantin Trihenea, fost director general al Hidroelectrica în perioada 31 octombrie 2010 – 15 decembrie 2011. Acesta este acuzat de de sprijinirea grupului infracțional organizat constituit din Eugen Pena, Traian Oprea, Carmen Marin, Cristian Cazanacli, Teodor Pavelescu și Ion Bleier – ultimii trei și ei foști șefi în cadrul Hidroelectrica și la Porțile de Fier I. Trihenea mai este acuzat și de abuz în serviciu.

Fapta numitului Trihenea Constantin, care în această calitate, la 29.06.2011 a semnat Adendum nr. 1 la Amendament 21 la contract prin care s-a decis, în mod ilegal, efectuarea de lucrări corective ineficiente, fără a se dispune măsuri legale necesare, respectiv refuz rotor și solicitarea de penalități contractuale, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave

DIICOT
ordonanță

Constantin Trihenea este din Sibiu și a fost adus și susținut în fruntea Hidroelectrica de fostul ministru PD al Economiei, Ion Ariton, și acesta tot de loc din Sibiu. Deci, retehnologizarea Porților de Fier este o afacere începută pe vremea guvernului Călin Popescu Tăriceanu și a ministrului de atunci Dan Ion Popescu, dar se pare că nu s-a încheiat încă.

În același dosar, procurorii DIICOT fac investigații și pentru retehnologizarea Porților de Fier II și a altor centrale.

Începuturile anchetei

Dosarul Porțile de Fier I este poate cel mai complex caz de macro-criminalitate economică instrumentat de procurorii români după 1990. Ancheta aflată în prezent la DIICOT a început chiar înainte de înființarea DIICOT. Primele investigații au fost demarate în 2003 de Secția de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care s-a sesizat cu privire la faptul că Eugen Pena, fost director general al Hidroelectrica, a prejudiciat interesele financiare ale societății de stat, favorizând compania austro-elvețiană V.A. Tech Escher Wyss cu ocazia derulării unor lucrări contractate pentru modernizarea și retehnologizarea hidroagregatelor de la complexul energetic Porțile de Fier I.

În 2004, procurorii de la aceeași secție dispuneau neînceperea urmăririi penale față de Eugen Pena, dar și față de Traian Oprea și alți șefi din Hidroelectrica.

Dosarul ajunge la DIICOT, iar în octombrie 2007 procurorul șef al DIICOT a infirmat soluția de neîncepere a urmăririi penale în acest dosar. În 2008 s-a început urmărirea penală in rem pentru subminarea economiei naționale în cazul Porțile de Fier I și II.

Între timp, în martie 2007 procurorii DNA – Serviciul Teritorial București declină și ei la DIICOT un dosar în care se sesizaseră din oficiu pentru faptul că funcționari din Hidroelectrica și-au încălcat atribuțiile în legătură cu încheierea contractului din 2001 dintre Va Tech și Hidroelectrica în valoare de 254.850.000 de euro vizând retehnologizarea hidrocentralei Porțile de Fier II.

Pentru afacerea de la Porțile de Fier II, procurorii nu au început încă urmărirea penală împotriva vreunei persoane fizice sau juridice.

Procurorii DIICOT au instituit măsura sechestrului asiguratoriu „până la concurența sumei de 800 de milione de euro”, potrivit documentelor obținute de Sursa Zilei.

Cristi Ciupercă