0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:59
No menu items!

Dosarul „Grădinița groazei”. Judecătorul Bogdan Arhip rămâne cu suspendarea din magistratură. Decizia Curții Supreme

spot_img

Judecătorul Bogdan Alexandru Arhip, care a judecat inițial dosarul “Grădinița groazei”, rămâne cu sancțiunea dictată de Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – va fi suspendat trei luni din magistratură. Decizia a fost luată, marți, de Completul de 5 judecători al Curții Supreme și este definitivă. 

Magistrații Curții Supreme au admis, însă, sesizarea Curții Constituțională a României (CCR) cerută de Arhip care a contestat constituționalitatea unor prevederi ale Legii 317/2004 provind CSM. 

„Admite cererea formulată de recurentul ARHIP ALEXANDRU BOGDAN privind sesizarea Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 51 alin. (3) şi (5) din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 decembrie 2017. Minuta Deciziei civile nr. 333. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de ARHIP ALEXANDRU BOGDAN împotriva Hotărârii nr. 6/J din 28 martie 2017, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr. 29/J/2016. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 decembrie 2017.”, se arată în minuta Completului de 5 judecători al Curții Supreme. 

Art. 51 al Legii CSM prevede la articolul 3: „Împotriva hotărârilor prevăzute la alin. (1) se poate exercita recurs în termen de 15 zile de la comunicare de către judecătorul sau procurorul sancționat ori, după caz, de Inspecția Judiciară sau de către ceilalți titulari ai acțiunii disciplinare care au exercitat-o. Competența soluționării recursului aparține Completului de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Din Completul de 5 judecători nu pot face parte membrii cu drept de vot ai Consiliului Superior al Magistraturii sau judecătorul sancționat disciplinar.” Iar la art. 5: „Hotărârea prin care se soluționează recursul prevăzut la alin. (3) este irevocabilă.”. 

În martie anul acesta, Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca judecătorul Bogdan Arhip să fie suspendat din magistratură pentru o perioadă de trei luni

“Admite în parte acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva domnului Bogdan Alexandru Arhip — judecător în cadrul Judecătoriei Constanța. În baza articolului 100 litera d) din Legea numărul 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplică domnului Bogdan Alexandru Arhip sancțiunea disciplinară constând în suspendarea din funcție pe o perioadă de trei luni pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 litera c) din același act normativ”, se arăta în decizia CSM.