1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:02
No menu items!

Dosarul fraudelor de la BRD, episodul II. Adrian Sîrbu și Roșca Stănescu, urmăriți penal pentru fraude cu credite

spot_img

Fostul ziarist Sorin Roșca Stănescu și fostul boss de la PRO TV, Adrian Sîrbu, sunt urmăriți penal de procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani în legătură cu modul în care au obținut credite personale de la BRD Societe Generale

DIICOT_mascati_SZ

Cei doi, aflați în închisoare – Sîrbu în arest preventiv, iar SRS condamnat definitiv în dosarul Rompetrol, sunt chemați la DIICOT unde li se vor aduce la cunoștință acuzațiile.

Acesta este debutul unui dosar în care procurorii DIICOT anchetează un grup infracțional constituit, potrivit actelor de inculpare, la nivelul conducerii BRD – Societe Generale la nivelul anului 2007, în scopul acordării de credite cu încălcarea normelor de creditare.

30 de persoane sunt urmărite penal în această cauză, marea majoritate urmând să se prezinte săptămâna viitoare la DIICOT pentru a afla învinuirile.

Potrivit DIICOT, activitatea grupului a cauzat un prejudiciu de 43.500.000 Euro în dauna BRD – GROUP SOCIETE GENERALE.

Capii afacerii cu credite, dacă privim acuzațiile DIICOT, sunt bancherii Sorin Popa și  Lucian Cojocaru, primul fiind chiar fost director adjunct al BRD România, alături de Claudiu Cercel și Gabriela Gavrilescu, toți membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD. Toți sunt urmăriți penal în acest dosar pentru că au „încălcat atribuţiile de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către Agenţiile EUROPA şi PRIMĂVERII ce funcţionează în interiorul Sucursalei Dorobanţi a BRD- Grup”.

Vârful grupului infracțional – omul de afaceri Remus Truică, Sorin Roșca Stănescu și Adrian Sârbu

Spre exemplu, Sorin Roșca Stănescu a luat în 2008 trei milioane de euro credit garantând cu două terenuri cu vegetație forestieră din Snagov a căror valoare depășea cu puțin 500.000 de euro. Într-un final creditul acestuia a fost trecut de BRD la categoria neperformante.

Fostul șef de la PRO TV și-a luat casă la Paris din banii de la BRD

În cazul lui Adrian Sîrb,u procurorii DIICOT au descoperit o situație mult mai complexă și încălcită decât a celorlalți participanți la mașinăria creditelor. Astfel, din anchetă a rezultat că pentru Sîrbu, la nivelul anului 2008, BRD Societe Generale România a emis o scrisoare de garanție de bună plată în valoare de 7.000.000 de euro(suma împrumutată de Sîrbu din Franța n.r.) al cărei beneficiar este chiar banca-mamă din Franța și anume Societe Generale  Champs Elysees, totul în baza unui contract de credit având ca obiect achiziționarea unui imobil în Paris. În România, fostul șef de la PRO TV a obținut scrisoarea de la BRD Agenția Primăverii.

Garanțiile depuse de acesta au fost ipoteca asupra imobilului situat în Paris, Avenue Hoche, nr. 15, ulterior emiterii scrisorii de garanție și încheierea unui Contract De Garanție Reală Mobiliară pe sume de bani viitoare asupra sumei de 7.000.000 euro, durata de valabilitate a acestei scrisori de garanție bancară fiind până la data de 21.07.2022 .

Procurorii DIICOT mai precizează că: „la dosarul de credit există o declarație dată de Sârbu Adrian, la data de 24.08.2010, prin care menționează că are un împrumut contractat la Societe Generale Paris, în valoare de 7.000.000 euro cât și o declarație prin care Sârbu Adrian arată că va rambursa creditul din veniturile obținute în urma contractului cu CME și cel încheiat cu SC ALERRIA MANAGEMENT COMPANY”.

Firma Alleria este cea pe care Sârbu a încercat să-și mute produsele media după separarea de PRO TV și după ce Fiscul a descoperit în firmele sale o evaziune de câteva de milioane de euro pentru care este arestat acum preventiv într-un dosar al Parchetului General.

În 2010, la BRD Primăverii lui Sârbu i s-a mai aprobat un credit de nevoi personale de patru milioane de dolari pentru o perioadă de 48 de luni pentru care fostul boss Pro TV a încheiat o poliță de asigurare temporară de viață. Pentru o scurtă perioadă, Sârbu pusese gaj la BRD inclusiv acțiunile sale de la compania americană care deține PRO TV.

DIICOT a mai descoperit apoi că Adrian Sârbu a fost notificat de mai multe ori, de către BRD – Agenția Primăverii, cu privire la datoriile înregistrate, astfel:

-la data de 15.11.2013, exista o datorie restantă de 15.713 USD

-la data de 12.12.2013, exista o datorie restantă de 15.309 USD

-la data de 14.01.2014, exista o datorie restantă de 31.023 USD

-la data de 17.06.2014, exista o datorie restantă de 13.708 USD

-la data de 22.10.2014, exista o datorie restantă de 3.987.442 USD

-la data de 13.11.2014, exista o datorie restantă de 4.008.916 USD

Eduard Colison