4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:48
No menu items!

Dosarul Elodia – o anchetă neprețuită. Cât au cheltuit procurorii în șapte ani de căutări eșuate

spot_img

elodia

80 de zile de anchetă în cazul Elodia au costat, în 2007, 100.000 de lei, conform unui răspuns oficial transmis jurnaliştilor de la Gândul de Ministerul de Interne. 5 ani mai târziu, în rechizitoriul prin care Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de criminaliştii Parchetului General, se face referire la cheltuieli oficiale de 125.000 de lei. Procurorii care au gestionat acest caz au evitat întotdeauna să detalieze costurile investigaţiilor, deşi în primii trei ani de anchetă au fost făcute lunar expediţii pentru căutarea cadavrului Elodiei Ghinescu.

Anchetatorii au urmărit mii de ipoteze, majoritatea din sesizări anonime, ba chiar au folosit medii şi clarvăzători pentru a da de urma avocatei dispărute. Câteva piste au urmat chiar probele plantate de telespectatorii show-lui de televiziune de la OTV, dar şi indiciile furnizate de telespectatori din puşcării care îi trimiteau pe procurori să caute cadavrul Eldoei Ghinescu la abatoare, ori în lacul Vidraru – obiectiv strategic pe care anchetatorii sperau să-l poată seca ca să-l exploreze.

Doar în primele 3 luni de când ancheta a fost preluată de Parchetul General, au fost dispuse:

  • o expertiză a comportamentului simulat
  • 2 constatări tehnico-ştiinţifice şi o expertiză de identificare judiciară a amprentelor papilare în cadrul căreia au fost examinate 64 de probe
  • 5 expertize de genetică judiciară şi de identificare a amprentelor papilare în care au fost examinate 27 de probe
  • 2 expertixe de genetică judiciară în desfăşurare ce au ca obiect 63 de probe
  • o expertiză IT în desfăşurare
  • o expertiză traseologică (în lucru)
  • o expertiză traseologică finalizată de I.P.J. Braşov – Serviciul Criminalistic.

Până la acea dată nu fuseseră percepute cheltuieli judiciare, dar numai substanţele folosite la expertizele genetice judiciare erau estimate la 77.000 lei. Pe dosar erau delegaţi trei criminalişti de la IGP, însă la operaţiuni au participat până şi scafandrii Grupului Special de Protecţie şi Intervenţie „ACVILA”.  Gruparea de Jandarmi Mobilă Braşov a executat, la solicitarea Parchetului General, 18 misiuni de căutare, în care au fost folosiţi, în medie, 30 jandarmi şi 2 câini de serviciu pe misiune. Misiunile nu au depăşit durata de timp prevăzută de normele interne, astfel încât să fie acordată diurnă de deplasare. Pentru executarea misiunilor s-au consumat 680 litri carburant (motorină şi benzină), în valoare de 2.270 lei, fiind parcurşi 2.300 kilometri.

Aceste costuri au vizat doar activităţile de investigare din primele 3 luni de cercetări, însă ancheta s-a prelungit în acelaşi ritm susţinut vreme de trei ani. Dosarul a luat o altă turnură din 2011, când a fost preluat de alţi doi criminalişti din Parchetul General, cei care au şi finalizat dosarul cu rechizitoriu. Proba cea mai importantă a fost găsită de aceştia în septembrie 2012, când au făcut o nouă percheziţie în casa soţilor Ghinescu şi au descoperit că în apartamentul din Braşov existau urmele unei cantităţi considerabile de sânge, sub parchet şi sub vopseaua de pe pereţi.

Aşadar în dosar există mai multe rapoarte de expertiză întocmite în 2007 şi, respectiv, 2012 şi 2013, fiecare cuprinzând un număr de analize chimice şi biologice dispuse de procurori.

Mihaela Chiper