Scandalul în care a fost implicată firma Pax Creative Sports, societate bănuită că a livrat Comitetului Olimpic Român echipament contrafăcut „Kappa” pentru sportivii care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, pare a se sfârși la fel de spectaculos precum a început. Sau cel puțin așa ar trebui, după documentele obținute de Sursa Zilei.
Mai exact, imediat după întoarcerea sportivilor de la Rio, ca urmare a nemulțumirilor exprimate public de sportivi în privința calității echipamentului purtat, care de multe ori s-a stricat după purtare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a declanșat un dosar penal in rem pentru comiterea infracţiunilor de contrafacere a unei mărci şi punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, cercetările fiind efectuate de polițiștii de la IGPR sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Sectorului 1.
Un document obținut de Sursa Zilei arată însă că sesizarea din oficiu făcută de Inspectoratul General al Poliției pe acest subiect nu are niciun temei, echipamentul livrat Comitetului Olimpic pentru Jocurile Olimpice fiind original Kappa.
Astfel, echipamentul purtat de sportivii românii la Rio a fost achiziționat de cei de la Pax Creative Sports de la firma sârbă Fiteks.
Titularul mărcii Kappa este compania Basic Net S.p.A din Italia iar avocații lor din România, societatea de avocatură Turcu & Turcu a depus la dosarul de la Direcția de Investigării a Criminialității Economice IGPR o adresă în care atestă că firma din Serbia a fost autorizată să furnizeze produse Kappa chiar de către deținătorul mărcii.
„De asemenea, vă informăm că furnizorul acestor produse este societatea FITEKS d.o.o., companie ce a fost autorizată de către titularul BasicNet S.p.A. să furnizeze produsele KAPPA pentru Comitetul Olimpic Sportiv Român pentru Jocurile Olimpice de la RIO 2016”, se arată în documentul obținut de Sursa Zilei și care a fost depus la dosar încă din 23 august 2016, imediat după ce Poliția Română făcea pe 12 august percheziții la firma Pax Creative, societate care livraseră efectiv echipamentul către Comitetul Olimpic.
Așadar, deși a fost de domeniul evidenței că echipamentul purtat de sportivii care au reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Rio a fost de proastă calitate, asta nu înseamnă automat că este o faptă penală, povestea fiind subiectul unui litigiu comercial deschis de firma română în Serbia pentru livrare de produse de proastă calitate. Mai mult, surse din cadrul Comitetului Olimpic au explicat pentru Sursa Zilei că echipamentul a fost recepționat cu defecțiuni pentru că nu mai era timpul fizic pentru a se face o nouă procedură de achiziție.
Mai mult, potrivit unor surse judiciare, la solicitarea anchetatorilor, licitația organizată de Comitetului Olimpic Sportiv Român pentru achiziția echipamentului pentru Rio a fost verificată și de Agenția Națională pentru Achiziții Publice și nu s-a descoperit nicio neregulă, raportul fiind și el depus la dosarul cauzei.
Cristi Ciupercă