Magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 au decis, miercuri, amânarea până vineri a judecării cererii de transfer a dosarului diplomatului rus Alexandr Evsyukov, acuzat de vătămare corporală după ce a accidentat o tânără pe trecerea de pietoni.
Potrivit unor surse judiciare, judecătorul a solicitat Poliţiei şi Parchetului administrarea de noi probe în dosar.
Starea de sănătate a tinerei care a fost accidentată, în 21 octombrie, pe o trecere de pietoni, la intersecţia Camil Ressu – Ilioara, de o maşină condusă de diplomatu rus este ameliorată, însă va mai rămâne internată la Secţia de terapie intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Capitală.
„Este în continuare la Terapie Intensivă, dar se simte ceva mai bine. A fost operată la umăr acum zece zile. Nu putem preciza momentan cât ar mai fi necesar ca pacienta să râmănă internată”, au spus reprezentanții spitalului.
Într-o conferinţă de presă organizată în 25 octombrie, ambasadorul rus la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov, a anunţat că diplomatul care a accidentat-o pe tânără a părăsit România întrucât şi-a încheiat misiunea. De asemenea, ambasadorul a făcut un apel la autorităţile române să nu politizeze subiectul accidentului rutier în care a fost implicat un diplomat al ţării sale, menţionând că speră ca acest incident să nu influenţeze relaţiile bilaterale, care au căpătat o evoluţie pozitivă.
Declaraţia a fost făcută după ce anterior, într-o întrevedere cu secretarul de stat Bogdan Aurescu, Malghinov a spus că autorităţile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de Ministerul Afacerilor Externe privind ridicarea imunității diplomatului implicat într-un accident în București.
”Ambasadorul Oleg Malghinov a comunicat faptul că autorităţile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de Ministerul Afacerilor Externe al României. Ambasadorul rus a reiterat regretul sincer al părţii ruse pentru consecinţele grave ale accidentului şi profunda compasiune faţă de victima accidentului, rudele şi cei apropiaţi”, se arată într-un comunicat al MAE.
La rândul său, secretarul de stat Bogdan Aurescu a reacţionat exprimând regretul puternic al autorităţilor române pentru faptul că partea rusă nu a acceptat solicitarea părţii române, mai ales având în vedere că renunţarea la imunitatea de jurisdicţie este o posibilitate prevăzută de Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 18 aprilie 1961.
Aurescu a adresat solicitarea ca Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti şi diplomatul în cauză să coopereze pe deplin cu autorităţile competente pentru derularea în cele mai bune condiţii a procedurilor legale prevăzute de legislaţia română în vederea stabilirii circumstanţelor accidentului.
Ministrul Corlăţean a subliniat aşteptările părţii române ca Ambasada să coopereze pe deplin cu autorităţile române pentru investigarea circumstanţelor accidentului. A subliniat, în acest context, necesitatea ca justiţia să se pronunţe asupra responsabilităţilor care decurg din accidentul menţionat”, mai precizează MAE.