Fostul șef al Daprtamentului de Informații și Protecție Internă, Gheorghe Nicolae, și-a păstrat dreptul de a nu face declarații, marți, în fața procurorilor DNA, potrivit avocatului acestuia, George Pop, care a precizat presei că „există deopotrivă și bază legală pentru a nu declasifica informații clasificate”.
În legătură cu recenta declarație a ministrului de interne privind faptul că există o bază legală pentru desecretizarea documentelor DIPI, George Pop a precizat că „există o bază legală pentru desecretizarea oricărei informații clasificate, însă ceea ce cred că ar trebui să își găsească răspuns este și întrebarea dacă există și o bază legală pentru refuzul de a proceda la declasificarea unor informații clasificate”. În mod evident, una dintre acuzații din acest dosar privește și neinițierea procedurii de declasificare. Nu sunt în măsură să ofer detalii dacă a fost inițiată ori nu această procedură. Ce pot să vă asigur cu toată răspunderea profesională este împrejurarea că, într-adevăr, există o bază legală care a fost respectată, care în baza unor analize pertinente s-a apreciat că nu este în interesul activității de informații declasificarea acestor informații. (…) Domnul ministru a afirmat că există o bază legală pentru declasificare, însă în același timp eu am afirmat că există deopotrivă și bază legală pentru a nu declasifica informații clasificate”, a spus George Pop, după ieșirea din sediul DNA.
Ministrul afacerilor interne, Dragoș Tudorache, a precizat sâmbătă, pentru Agerpres, că DNA a formulat o nouă cerere de desecretizare a documentelor DIPI. Tudorache a subliniat că există proceduri și condiții prevăzute de lege pentru desecretizarea acestor documente. „Analizăm acum dacă aceste condiții sunt îndeplinite”, a spus ministrul afacerilor interne.
Potrivit articolului 14 din HG 585/2002 privind standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate, „rezumatele, traducerile și extrasele din documentele clasificate primesc clasa sau nivelul de secretizare corespunzător conținutului”, astfel că procesele-verbale din dosarul DNA care redau în extras conținutul unor documente clasificate trebuie să aibă același nivel de secretizare cu cel al respectivelor dcumente. În aceste condiții, normele de protecție a informațiilor clasificate prevăd ca acestea să fie transmise doar unor persoane autorizate care dețin un certificat de securitate eliberat în acest sens de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat.
Instanța supremă a sesizat, marți, Curea Constituţională a României, la cererea DNA, pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 352 alin. (11) şi (12) din Codul de procedură penală, în sensul că excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea nemotivată şi discreţionară a unei autorităţi administrative, încalcă prevederile art. 53 alin. (1) şi (2) din Constituţie, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, precum şi art. 16 alin. (1) din Constituţie, privind egalitatea în faţa legii.
Andi Topală