2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:45
No menu items!

Dosarul de agresiune sexuală și șantaj al fondatorului Untold, clasat. Cum motivează procurorii decizia 

spot_img

Bogdan Buta, unul dintre fondatorii festivalului Untold, a scăpat de acuzațiile de agresiune sexuală și șantaj, după ce procurorii au decis clasarea dosarului. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

La începutul lunii ianuarie, autoritățile din Cluj au început urmărirea lui Bogdan Buta, după o serie de acuzații aduse în spațiul public fondatorului Untold.

„Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 29.01.2024, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de agresiune sexuală, prev. de art. 219 alin. 1 şi 2 lit. c) C.pen”, se arată în comunicatul de presă.

Mai departe, încadrarea juridică s-a schimbat: din două infracțiuni de agresiune sexuală, în două infracțiuni de act sexual cu un minor.

Procurorul a decis clasarea dosarului având în vedere că, la data când ar fi avut loc presupusele fapte, legea prevedea că minorii cu vârsta mai mare de 16 ani pot consimți actul sexual.

Ar fi fost faptă penală doar dacă „minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului sau acesta a abuzat de poziţia sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situaţia vădit vulnerabilă a acestuia, datorată unui handicap psihic sau fizic, unei situaţii de dependenţă, unei stări de incapacitate fizică sau psihică ori altei cauze”, conform legii.

„În concret, s-a reținut că cele două persoane care au învederat organelor judiciare că au întreținut acte sexuale consimțite cu autorul, aveau vârsta de peste 16 ani la data la care acestea au susținut că a avut loc întâlnirea, nefiind astfel întrunită cerința legală privind vârsta victimei de sub 16 ani”, se arată în comunicatul de presă.

Cu privire la una dintre victime care avea 15 ani la momentul preusupei fapte, procurorii susțin că nu sunt probe că „s-ar fi încercat întreținerea unor acte sexuale”.

„În al doilea rând, având în vedere că din starea de fapt rezulta că alături de cele două persoane minore care ar fi fost în locuința autorului, s-ar mai fi aflat și o altă persoană cu vârsta de 15 ani la acea dată, cu privire la această faptă s-a constatat că nu există nicio probă că s-ar fi încercat întreținerea unor acte sexuale consimțite de către presupusul autor cu aceasta, în acest sens fiind inclusiv cele învederate de către această persoană vătămată organelor judiciare. Prin urmare, cu privire la această infracţiune, respectiv tentativă la act sexual cu un minor, (…) procurorul a dispus clasarea cauzei întrucât fapta nu există, (…)”, conform aceleiași surse.

Cu privire la acuzațiile de șantaj, procurorii au stabilit că fapta nu există.

„În concret, din mijloacele de probă au rezultat indicii că persoanele minore ar fi sustras din locuința autorului mai multe bunuri, fapt pentru care, acesta din urmă a solicitat restituirea bunurilor. Conform considerentelor ordonanței de clasare, modalitatea în care autorul a solicitat restituirea bunurilor nu poate fi circumscrisă unei infracțiuni de şantaj, dat fiind faptul că acțiunile autorului nu au fost de natură să le creeze victimelor o stare de temere. Pentru aceste argumente, s-a dispus clasarea pentru infracțiunea de şantaj în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen., respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală”, conform procurorilor.

Elena Cristea