7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 18:03
No menu items!

Dosarul BRD judecat fără VIP-urile politice. Adriean Videanu, Bebe Ionescu şi Remus Truică rămân „agăţaţi” la Parchet

spot_img

• Cum a ajuns un fost director INM să fie acuzat de ultraj

După ce l-au audiat pe Gheorghe (Bebe) Ionescu, cuscrul preşedintelui Romniei, pe Sorin Popa, vicepreşedintele boardului de la Paris al BRD Group Societe Generale, dar şi pe fostul preşedinte al BRD-GSG, Patrick Gelin, procurorii DIICOT au decis să continue ancheta separat pentru numele grele care au reieşit din cercetări.

Un angajat BRD a făcut denunţ împotriva omului de afaceri Remus Truică, în timp ce Adriean Videanu a fost invocat şi el ca beneficiar al influenţei pe lângă şefii din BRD, informează Money TV. Întrebat de reporterii postului de televiziune dacă ştie să fi fost interceptat în dosarul bancherilor, Adriean Videanu a replicat: „De unde să ştiu? Dacă am fost interceptat înseamnă că nu ştiam”

Mihai Selegean, fost director al Institutului Naţional al Magistraturii, acum director juridic la BRD România, s-a ales cu dosar de ultraj după o ieşire în timpul audierii fostului său şef, Parick Gelin. Acesta din urmă a venit la Bucureşti acum două săptămâni ca să dea declaraţii alături de toţi membrii boardului de la Paris. Anchetatorii aveau suspiciuni în privinţa modului în care au fost acordate câteva zeci de credite cu valori de peste 6 milioane de euro şi pentru care procedurile băncii impuneau obţinerea unei aprobări de la conducerea BRD de la Paris. Beneficiari ai unor astfel de credite sunt Marius Locic şi Vasile Creştin, puşi deja sub acuzare în acest dosar, dar şi Gheorghe (Bebe) Ionescu şi Adriean Videanu, pentru care ancheta va fi cel mai probabil separată mai ales ca urmare a declaraţiei date de Sorin Popa. Acesta, promovat de mai bine de un an la Paris, l-a plasat pe Adriean Videanu la întâlnirea prin care Gheorghe (Bebe) Ionescu i l-a introdus pentru „creditare” pe omul de afaceri Vasile Creştin.

Ancheta privind fraudele cu credite de peste 85 de milioane de euro a ajuns la final. De la momentul celor 50 de percheziţii făcute de procurorii DIICOT la mijlocul lunii decembrie 2012, dosarul a ajuns să numere peste 400 de volume de urmăre penală. În ultimele trei săptămâni, procurorii DIICOT au făcut audieri maraton. Peste 60 de martori au dat declaraţii, timp în care doar un sfert din inculpaţii pentru care s-a cerut, acum cinci luni, arestarea mai sunt şi acum după gratii. Ceilalţi acuzaţi, în frunte cu omul de afaceri Marius Locic, au trecut astăzi pe la DIICOT pentru a le fi prelungită interdicţia de a părăsi ţara. De săptămâna viitoare, fiecare inculpat va putea să citească toate interceptările şi probele din dosar. Ancheta a pornit de la denunţul unui om de afaceri care a fost deja condamnat pentru acelaşi tip de infracţiuni, dar nu lipsesc nici interceptări făcute cu mai mulţi apropiaţi ai fostei puteri.

ADRIEAN VIDEANU

Dacă am fost interceptat înseamnă că nu ştiam!

  • Aveţi o relaţie anume cu vreuna dintre persoanele din conducerea BRD?

Nu am nici un fel de relaţie specială. Aşa cum am cu Raiffaisen am şi cu BRD şi cu toate băncile cu care lucrez. Eu lucrez cu BRD-ul. Din fericire pentru mine, lucrez cu sucursala Militari, care nu are nicio legătură cu dosarul la care faceţi referire.

  • Credeţi că există vreun motiv pentru care unul dintre inculpaţii din acest dosar ar aduce în discuţie numele numele dvs în discuţie în această anchetă?

Ferească Dumnezeu. Aaaa bun, din câte am auzit sunt uneori vinovat şi de faptul că apare luna noaptea, dar oricine poate să vorbească orice.

  • Există unele declaraţii, înţeleg de la avocaţii din dosar, care v-ar pune pe dumeanvoastră în legătură cu Gheorghe Ionescu, pe cale de consecinţă cu acordarea privilegiată de credite de la BRD.

Vă rog să reţineţi: Georghe Ionescu este, a fost şi va fi tot timpul prietenul meu, indiferent ce se întâmplă. N-am nici un fel de problemă în relaţia mea cu Bebe Ionescu. Relaţia mea cu BRD este una strict profesională, nu are nici o legătură, puteţi să întrebaţi pe cei de la sucursala Militari. Mulţumesc Bunului Dumnezeu că nu am fost în sucursala cu probleme.

  • Credeţi că aţi fost interceptat în acest dosar?

Păi de unde să ştiu? Dacă am fost interceptat înseamnă că nu ştiam!

GHEORGHE (BEBE) IONESCU

Nu pot să-mi explic de ce Dana Băjescu afirmă că eu i-aş fi recomandat aceste societăţi

În perioada 1993-1999 am lucrat în cadrul FPS România, ocupând diverse funcţii, de la referent – expert, culminând în cele din urmă cu numirea mea, în anul 1997, în calitate de director executiv al acestui fond. În perioada în care am lucrat la FPS, m-am ocupat de privatizarea BRD – ului şi l-am cunoscut din partea Societe Generale România pe Sorin Popa. De atunci şi până în prezent, între noi s-a dezvoltat o relaţie de prietenie şi pe baza căreia ne întâlneam de multe ori discutând iverse probleme.

În perioada 2007-2008, în calitate de acţionar şi membru al CA Timpuri Noi, m-am ocupat de obţinerea unor credite de la BRD Unirea, dar şi din Centrala BRD. SC Timpuri noi avea cont deschis la Sucursala Decebal, condusă de R.O…. Am depus la această sucursală mai multe cereri de credit şi ştiu că am obţinut iniţial un credit de 5 milioane de euro, după care am cerut suplimentarea acestuia cu încă 5 milioane de euro şi am aflat de la O.R. că această suplimentare a fost aprobată de Centrala BRD. Pentru sumplimentarea creditului am prezentat societatea Timpuri noi Gabrielei Gavrilescu, unul din directorii BRD Centrală. În cursul anului 2008, în calitate de persoană fizică, am dorit să cumpăr un teren alăturat societăţii, teren care din punctul meu de vedere era foarte important pentru ca SC Timpuri Noi să se poată vinde ca un lot integral, în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar de către un investitor. În această situaţie îmi amintesc că am discutat cu Sorin Popa pentru obţinerea unui credit ca persoană fizică pentru cumpărarea unui teren de la mai mulţi proprietari, în devălmăşie. Sorin Popa mi-a recomandat-o pe Dana Băjescu, care, la acea dată, era director în BRD Grup Dorobanţi, pentru a-i prezenta cererea de credit şi proiectul de cumpărare a terenului în suprafaţă de circa 1.000 de mp. Acel credit avea să fie în cuantum de 1 milion de euro fiind vorba că la vremea respectivă preţurile terenurilor pe piaţa imobiliară erau în creştere. Am mers la Dana Băjescu şi aceasta mi-a recomandat să lucrez cu Agenţia Primăverii din subordinea grupului, fapt care s-a şi realizat deoarece eu acolo mi-am deschis cont şi am depus cererea pentru obţinerea creditului. Activităţile întreprinse pentru obţinerea creditului s-au desfăşurat pe o perioadă lungă de timp, 2008 – primăvara lui 2010. În această perioadă am vizitat-o de multe ori pe Dana Băjescu, căreia îi prezentam date despre moştenitori şi greutăţile pe care le întâmpinam cu aceştia în vederea încheierii contractului de vânzare-cumpărare (…)

La întrebarea procurorului de ce a trebuit să mă consult cu Sorin Popa pentru a-mi recomanda un alt director de bancă, în condiţiile în care eu aveam conturi personale şi conturile societăţii deschise la BRD Decebal, răspund: nu pot să explic de ce a trebuit să intervin la Sorin Popa pentru această recomandare.

La întrebarea procurorului cum îmi explic că se afirmă că eu aş fi recomandat Danei Băjescu, în vederea obţinerii de credite de următoarele societăţi comerciale Maltex Group SRL, Filomena Construct, GFR Grand Logistic, Artur J Consulting SRL, Kinley SRL, Piu&BiF SRL, Reistem Group SRl, Ino Oil SRL, Grup Alpha Pro Invest, Comerţ şi Industrie Doina, Diesel Benz, Blitz Transport, precizez că niciuna dintre aceste societăţi comerciale nu îmi e cunoscută  şi din numele menţionate ca fiind administratorii acestor societăţi nu cunosc pe niciunul.

Nu pot să-mi explic de ce Dana Băjescu afirmă că eu i-aş fi recomandat în perioada septembrie 2009 –  aprilie 2012 aceste societăţi despre care precizez încă o dată că numele lor nu-mi spun nimic.

(…) Din câte îmi amintesc, cred că era la începutul verii 2010 când m-am întâlnit cu Sorin Popa şi acesta m-a rugat că, dacă-l cunosc pe Vasile Creştin, despre care are bănuială că e implicat în obţinerea unor credite pe mai multe societăţi comerciale, să-i transmit să depună diligenţele să plătească creditele care erau restante. Am mers la Vasile Creştin şi i-am dat o coală A 4 pe care erau menţionate mai multe societăţi comerciale şi acesta a citit-o după care a precizat că nu are legătură cu niciuna dintre aceste societăţi şi nu a spus că ar avea vreun credit la BRD… (…) Vasile Creştin a refuzat să se întâlnească cu Sorin Popa pentru a discuta despre neplata creditelor acordate unor societăţi comerciale de către BRD Grup Dorobanţi. Nu-mi explic de ce Sorin Popa afirmă că eu am fost de faţă când el s-a întălnit cu Vasile Creştin pentru a discuta despre neplata creditelor acelor societăţi comerciale.

Declarația lui Gheorghe Bebe Ionescu

Remus Truică, executat de BRD, denunţat de angajaţii băncii

Fost şef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase, Remus Truică vorbeşte în aceste zile de iniţierea unui proiect de peste 1 miliard de euro – investiţie în energie regenerabilă.

În 2008 a contractat de la BRD un credit de 3 milioane de euro pentru care a depus garanţie domeniul său de la Snagov. Banca a obţinut în martie sentinţa de executare, prin urmare garanţia a fost scoasă la vânzare.

Avere:

– apartament la Monte Carlo
– un yacht de 7 milioane de euro
– vilă în Caraibe
– colecţie auto de peste 1 milion euro
– prorpietar de elicopter

 Maia Constantin

FOTO cotidianul.ro