-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:42
No menu items!

DOSARUL BLEJNAR. Cum controla ANAF capul unei rețele de evaziune de zeci de milioane de euro

spot_img

Deși aparent dure, controalele făcute de organele fiscale la SC Excella Real Group din Constanța lăsau șefilor acestei firme suficiente posibilități de a scăpa rapid de sancțiunile impuse de inspectorii fiscali.

Firma este controlată de afaceristul băcăuan Radu Nemeș pe numele căruia există un mandat de arestare în lipsă pentru constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală cu produse în dosarul în care procurorii DNA l-au învinuit și pe fostul președinte ANAF Sorin Blejnar. Acesta este acuzat că a sprijinit grupul infracțional a lui Nemeș și că a fost complice la evaziunea fiscală.

Prejudiciul estimat de procurori în acest dosar se ridica inițial la 15 milioane de euro dar ancheta a scos la iveală că e posibil să fie de trei ori mare decât s-a bănuit, anchetatorii dispunând o expertiză contabilă pentru a stabili suma exactă.

Câteva hotărâri judecătorești obținute de Sursa Zilei de la Curtea de Apel Constanța, instanța care a soluționat contestațiile firmei Excella împotriva deciziilor Fiscului, arată însă că Nemeș ar putea avea conexiuni și în Ministerul Finanțelor Publice – Comisia pentru autorizarea operaţiunile de produse supuse accizelor armonizate.

Mai exact, deciziile date de aceasta comisie de revocare a autorizației de antrepozit fiscal au fost „elaborate” toate după același calapod.

Un simplu studiu al hotărârilor judecătorești pronunțate de Curtea de Apel Constanța, prin care s-au admis de fiecare dată contestațiile firmei Excella, arată că reprezentanții au invocat ca singur motiv de anulare a deciziilor Comisiei faptul că acestea nu sunt motivate.

Hotârârile Curții de Apel Constanța

  • noiembrie 2010

“Soluţia dispusă – anularea autorizaţiei de antrepozit – este abuzivă, fiind luată după mai bine de 1 an de la data emiterii acesteia şi funcţionării societăţii care, pentru a beneficia de această autorizaţie, a fost verificată amănunţit potrivit normelor de aplicare a Codului fiscal. Modul de redactare a deciziei nr.305/2009 contravine art. 10 al.2 din O.M.F.P.nr.1499/2009 (în vigoare la data emiterii actului), întrucât nu s-au arătat motivele de fapt care au condus la adoptarea sa. In această situaţie, instanţa nu poate verifica  ce obligaţii legale nu au fost îndeplinite de reclamantă şi sunt în măsură să atragă revocarea autorizaţiei de antrepozit”, precizează magistrații Curții de Apel Constanța în hotărârea din noiembrie 2010.

  • iulie 2011

„Constată Curtea că motivarea deciziei este o înşiruire de texte de lege, fără a se arăta motivele în fapt care au determinat luarea unei asemenea măsuri, decizia nerespectând nici art.18 al Codului European al Bunei Conduite Administrative şi nici art.10 din Ordinul MFP nr.291/2010, deoarece enumerarea mai multor texte de lege, cu redarea sumară a conţinutului acestora, fără a prezenta clar situaţia de fapt, nu este de natură a substitui, sau a constitui, o motivare de fapt de sine stătătoare”.

  • aprilie 2012

„În speţă, instanţa apreciază ca motivarea unei decizii administrative nu poate fi limitată la înşiruirea unor  norme de drept ci, trebuie să conţină elemente de fapt şi de drept care să permită, pe de o parte, destinatarilor să cunoască şi să evalueze temeiurile şi efectele deciziei, iar pe de altă parte să facă posibilă exercitarea controlului asupra modului în care autoritatea emitentă şi-a exercitat dreptul de apreciere.Mai mult, conţinutul deciziei contestate face imposibil de apreciat motivul pentru care s-a adoptat măsura revocării  autorizaţiei cu atât mai mult cu cât se porneşte de la cererea de completare a autorizaţiei si se ajunge la măsura revocării autorizaţiei de antrepozit fiscal”.

Ofițer de la investigarea fraudelor, anchetat pentru sprijinirea rețelei lui Nemeș

În mod concret, deși sancțiunea dată firmei Excella era una foarte dură – revocarea autorizației de antrepozit fiscal, fiscul nu preciza în scris și neregulile concrete descoperite în urma controlului la această societate, în deciziile de revocare fiind trecute doar o serie de texte de lege.

Acest aspect făcea ca procesul în care societatea contesta la curtea de apel constanța sancțiunea primită să ajungă o simplă formalitate.

De menționat că hotărârile instanței din constanța au fost menținute de înalta curte de casație și justiție care a respins recursurile organelor fiscale.

Un ofițer de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru că a aderat la grupul infracțional constituit și condus de radu nemeș, au declarat pentru sursa zilei surse judiciare.

La sfârșitul lunii octombrie direcția națională anticorupție a făcut mai multe percheziție chiar la serviciul de investigare a fraudelor din ipj bacău precum și la locuința polițistuluui, locații de unde s-au ridicat mai multe documente .

Purtătorul de cuvânt al dna, livia săplăcan a declarat la acel moment doar că procurorii vizează un ofițer care ar fi aderat la un grup infracțional.

Până la acest moment anchetatorii nu au luat nicio măsură preventivă față de polițistul anchetat.

Cristi Ciupercă