Parchetul General duce în derizoriu ancheta deschisă în cazul alegerilor din 2009, în urma dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic și a deciziei Parlamentului de a constitui o comisie specială de anchetă în acest caz.
Reprezentanții Parchetului General au cerut tuturor structurilor teritoriale, dar și Poliției, să transmită dacă și ce dosare penale au fost înregistrate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2009 și care au fost soluțiile dispuse în aceste cazuri.
Potrivit legilor în vigoare, parchetele teritoriale au în competență soluționarea infracțiunilor minore în privința scrutinului electoral – împiedicarea exercitării drepturilor electorale, furtul de ștampile de vot, tentative de fraudă -, în timp ce poliția are în competență constatarea și sancționarea (cu amendă) contravențiilor ce țin de ordinea și liniștea publică. Asta, în condițiile, infracțiunile electorale cu prejudicii importante sau în care sunt implicate demnitari sau funcționari publici de rang înalt cum sunt cele care vizează fraudarea masivă a unui scrutin electoral sau coruperea în masă a alegătorilor intră în competența Direcției Naționale Anticorupție și a Parchetului General.
Iar suspiciunile vehiculate în spațiul public în urma dezvăluirilor făcute de Dan Andronic se referă chiar la astfel de fapte: fraudarea alegerilor în special în diaspora, cu implicarea Ministerului Afacerilor Externe, a Autorității Electorale Permanente și a Serviciului de Telecomunicații Speciale.
PSD şi ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu. Jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.
Diana Tache
Raluca Dan