2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:50
No menu items!

Dosarul 2 Mai. Cum motivează judecătoarea respingerea cererii de schimbare a încadrării juridice: „Nu înseamnă că cineva a pierdut sau cineva a câștigat”

spot_img

O nouă zi grea pentru părinții victimelor accidentului cumplit de vara trecută. Vineri a avut loc, la Judecătoria Mangalia, un nou termen în dosarul Vlad Pascu, cel care a provocat accidentul rutier de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa.

În urmă cu o săptămână, judecătoarea Carmen Claudia Berevoescu a respins cererea de schimbare a încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat, depusă de avocatul familiei lui Sebastian, tânărul mort în accidentul provocat de Vlad Pascu.

Tatăl lui Sebastian a declarat jurnaliştilor, vineri, că a fost dezamăgit de decizia Judecătoriei Mangalia prin care a fost respinsă cererea de schimbare a încadrării juridice.

”Este foarte greu. De când am aflat, toată săptămâna am fost terminaţi. La câtă încredere aveam în doamna judecător…nu mai am nicio încredere. Vom face apel. A mai rămas ultima noastră şansă, dar sunt speranţe mici. Aveam toate argumentele. Şi ne-a dat peste cap”, a afirmat bărbatul.

De asemenea, mama Robertei a declarat că legile sunt făcute pentru a nu fi respectate de oamenii cu bani.

„Nu mai avem nicio speranță! După ce  s-a întâmplat și ieri în cazul celălalt, nu cred că mai este nicio speranță (nr. cazul Iorgulescu). Nu ne vom găsi dreptatea. La noi în țară, cei care au bani conduc. Legile sunt făcute pentru ceilalți. Pentru ei, nu“, a spus mama Robertei.

„M-am străduit la soluționarea ei să aduc o motivare, să înțeleagă toată lumea, atât juriști, cât și publicul larg.

Nu înseamnă că cineva a pierdut sau cineva a câștigat“, a ținut să precizeze Carmen-Claudia Berevoescu în timpul ședinței de judecată, scrie ziuaconstanța.ro.

Magistratul investit cu soluționarea accidentului mortal de la 2 Mai a stabilit un nou termen în dosar pentru data de 14 august, ora 10:00.

Ce ar putea duce la majorarea pedepsei

Avocatul Adrian Cuculis a declarat jurnaliştilor, la ieşirea din sediul Judecătoriei Mangalia, că instanţa a dispus o expertiză medico-legală în cazul tinerilor răniţi în accidentul rutier de la 2 Mai provocat de Vlad Pascu.

”Dacă poţi să spui ceva, din fericire, din tot ce se întâmplă în dosarul ăsta este că trei dintre copiii aceştia au rămas în viaţă. Adică avem trei copii care au rămas în viaţă, dintre care doi sunt cu infirmitate permanentă vizibilă. Sigur că nu putem să pronunţăm o hotărâre şi nu poate instanţa să pronunţe o hotărâre şi să se constate că este infirmitatea permanentă, avem nevoie de o expertiză. Au fost dezbateri inclusiv unde să se facă expertiza asta, dacă să fie la Constanţa, să fie la Braşov, să fie la Brăila, să fie în Bucureşti. În cele din urmă a rămas în Bucureşti. Eu am certitudinea că imediat după ce se va face expertiza şi şi fac un apel şi către medicii de la INML, nu neapărat să prioritizeze, că n-ar fi cinstit faţă de celelalte dosare, dar să se aplece asupra dosarelor, să ajungă la zi cu ele în aşa fel încât să avem această expertiză făcută la dosar până în august”, a declarat Adrian Cuculis.

El a explicat că dacă această expertiză va arăta că cei doi tineri au rămas cu infirmitate permanentă în urma accidentului, atunci e posibilă schimbarea încadrării juridice, din vătămare corporală în vătămare corporală cu circumstanţe agravante, iar acest fapt ar putea adăuga şase luni la pedeapsa pe care o va primi Vlad Pascu.

De asemenea, apărătorul lui Vlad Pascu, avocatul Adrian Bendeac, a explicat jurnaliştilor în ce constă această expertiză.

”S-a dispus această expertiză la solicitarea domnului avocat Cuculis pentru persoanele vătămate, cele două persoane vătămate. Temeiul a fost cel reglementat de expertiza în procesul penal, situaţie în care toate părţile au posibilitatea să-şi propună experţi, să propună expertize şi să participe la efectuarea acestor expertize medicale. (…) Această expertiză tinde, pe de o parte, să justifice pretenţiile civile formulate în cauză, iar pe de altă parte dacă vor fi zile de îngrijiri medicale peste numărul fixat deja, deci peste 90 de zile de îngrijiri medicale sau dacă se constată că vătămările respective au produs o infirmitate în această situaţie se poate pune în discuţie şi o eventuală schimbare de încadrare în sensul agravării încadrării judice reţinute iniţial prin actul de sesizare”, a afirmat Adrian Bendeac.

                                                                                                             Adina Bucur