DNA o acuză de favorizarea oamenilor de afaceri Adriean Videanu, Dorin Cocos și Ovidiu Tender
Procurorii DNA au trimis instanței dosarul în care Alina Bica este acuzată că l-a favorizat pe fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, în dosarul „Romgaz”, în care acesta este cercetat la DIICOT.
Alina Bica este acuzată de luare de mită (2 fapte), abuz în serviciu (2 fapte) și favorizarea făptuitorului (2 fapte). Alături de ea, vor fi judecați Dorin Cocoș, pentru trafic de influență (2 fapte) și dare de mită, fiul acestuia, Alin Cocoș, pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la dare de mită, fostul consilier al Alinei Bica, Ionuț Florentin Mihăilescu, apropiat lui Cocoș Alin, pentru complicitate la luare de mită (2 fapte). Totodată, va fi judecat sub control judiciar Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Terenul primit șpagă
Potrivit rechizitoriului, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, în mod indirect, prin intermediul lui Florentin Mihăilescu și în cote parți egale cu acesta, un teren de 4.425 mp, în Snagov. „Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o, la data de 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentant al Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și care a corespuns interesului inculpaților Cocoș Dorin și Cocoș Alin, în legătură cu dosarul de despăgubire nr.22714/FFCC având ca obiect suma de 377.000.000 euro”, arată procurorii.
În scopul ascunderii provenienței acestei cote din teren și mascării mitei, Mihăilescu, împreună cu Alin Cocoș, au generat și intermediat tranzacții nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relații cu prieteni și membrii de familie.
„Concret, disimularea primirii mitei de către inculpații Alina Bica și Mihăilescu Ionuț Florentin a fost realizată în intervalul de timp 2013 – 2014 prin încheierea a două contracte de vânzare – cumpărare succesive în care au fost interpuse persoane apropiate acestora”, precizează DNA.
La rândul său, în schimbul influenței exercitate asupra Alinei Bica și a altui membru al Comisiei Centrale a A.N.R.P., privind dosarul de restituire menționat, Dorin Cocoș a pretins și a primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la beneficiarul drepturilor litigioase (denunțătorul Stelian Gheorghe), 10 milioane euro, cu condiția să-i asigure rezolvarea dosarului său de despăgubire nr.22714/FFCC.
Scopul pentru care au fost oferiți și primiți cei 10 milioane de euro l-a reprezentat intermedierea susținerii interesului pe care îl avea beneficiarul drepturilor litigioase la Comisia ANRP, traficarea putând fi realizată la nivelul unui membru al Comisiei, prin prisma relației pe care Cocoș o avea cu decidenți din mediul politic, ce puteau decide în schimb menținerea în funcția de vicepreședinte a persoanei respective.
Sprijinirea lui Videanu
Pentru a-l favoriza pe Adriean Videanu, Alina Bica, a dispus, ca procuror șef al DIICOT, la data de 25 februarie 2014, printr-o ordonanță, cu încălcarea prevederilor legale, admiterea solicitării lui Videanu și a ridicat sechestrul asigurator. Potrivit CPP, soluționarea cererii era de competența judecătorului de drepturi și libertăți și nu cea a procurorului șef al DIICOT. Astfel, Alina Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acțiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse și sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a și întâmplat. La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Adriean Videanu a depus înscrisuri cuprinzând date și informații conform cărora nu mai deținea acțiunile din august 2012, împrejurarea care nu era reală.
Favorizarea lui Tender
În cursul anului 2013, Alina Bica, după preluarea funcției de procuror șef al DIICOT, în urmărirea intereselor omului de afaceri Ovidiu Tender de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenție. Pentru sprijinul acordat Alina Bica i-a cerut omului de afaceri, pe lângă unele beneficii financiare, să-l angajeze pe Florentin Mihăilescu la una dintre firmele pe care le deținea.
Acest dosar a fost disjuns din dosarul ANRP.
Andrei Tudor