1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 1:17
No menu items!

Dosarele X de la Parchetul General, în cazul AUR

spot_img

Trei dosare care vizează AUR, pe rolul aceleiași secții a Parchetului General în 24 de ore. Cu doar o zi înainte de finalul campaniei electorale, Parchetul General deschide un al doilea dosar care vizează membri ai partidului AUR și, indirect, pe George Simion. Mai mult, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General preia și cauza în care membri ai AUR sunt acuzați de viol. 

Miercuri, Parchetul General a anunțat deschiderea unui dosar în care președintele AUR George Simion ar fi suspectat de Parchetul General pentru instigare la falsificarea semnăturilor pentru depunerea candidaturii independente al fostului soț al Dianei Șoșoacă la Parlamentul European

Joi, după nici 24 de ore, același procuror al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, Rareș Petru Stan, anunță deschiderea unui alt dosar, după un incident la un miting electoral al AUR organizat în ianuarie. Acuzațiile: loviri și alte violențe. 

Deși numele lui nu a fost legat oficial, de Parchet, de niciuna dintre aceste cauze și nu a fost citat nici măcar în calitate de martor, așa cum a anunțat avocatul AUR, Georgiana Teodorescu, niciuna dintre aceste infracțiuni nu ar atrage competența Parchetului General dacă nu s-ar urmări acuzarea liderului AUR. 

„Am fost astăzi la Inspectoratul General al Poliţiei Române, în calitate de avocat, pentru a acorda asistenţă juridică unui coleg, un membru simplu de partid, care a fost chemat în calitate de martor, într-o speţă nouă, un dosar penal care nu are nicio legătură cu dosarul penal de ieri, cu excepţia faptului că îl vizează din nou pe domnul preşedinte George Simion.

Dosarul de astăzi are legătură cu un incident care s-a întâmplat, la finalul lunii ianuarie, în municipiul Suceava, la un miting autorizat al AUR, când un coleg de-al nostru aflat în stare de legitimă apărare s-a îmbrâncit cu un domn care venise la mitingul AUR şi era foarte vocal, înjura, făcea tot felul de acuzaţii la adresa partidului AUR.

Colegii noştri i-au spus să plece, să ne lase să desfăşurăm mitingul liniştiţi, pentru că este o activitate autorizată. Domnul respectiv s-a agitat, s-a comportat necivilizat şi a existat un schimb de îmbrânceli. Repet colegul meu, martorul de astăzi, fiind aflat în stare legitimă de apărare. De la acel incident din luna ianuarie şi până astăzi s-au întâmplat următoarele lucruri fireşti în niciun fel legate de alegerile din duminica aceasta.

S-a sesizat Parchetul General. De ce Parchetul General? Pentru că este singurul Parchet din ţară care are competenţă pentru a ancheta deputaţi şi senatori, că altfel, infracţiunea de lovire sau alte violenţe intră în competenţa Parchetului de pe lângă Judecătorie şi ar fi trebuit să fie anchetată la Suceava, la locul săvârşirii faptei”, a explicat Georgiana Teodorescu, avocată şi candidă a AUR la alegerile europarlamentare, joi, în faţa sediului Parchetului General.

Tot joi, pe surse judiciare, a apărut informația că Parchetul General, adică tot Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, a preluat și dosarul în care membri ai AUR sunt acuzați de o tânără de viol, faptă care ar fi fost comisă în septembrie anul trecut.

Reprezentanții Parchetului General au comunicat, miercuri, sec, așa cum obișnuiesc, într-un comunicat de presă, deschiderea dosarului privind falsificarea semnăturilor pentru candidatura lui Silvestru Șoșoacă că „liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024”. 

În rest, tăcere. Singurii care se manifestă public sunt reprezentanții formațiunii politice care protestează de 2 zile pe scările de la intrarea în Parchetul General față de ofensiva așa-zis fățișă a procurorilor, declanșată la final de campanie și cu doar două zile înaintea a două scrutine importante: alegerile locale și europarlamentare. 

Dacă în unele cazuri, tăcerea anchetatorilor poate fi justificată, de această dată ea nu mai are temei. Pentru că acum procurorii sunt supectați de publicul larg fie că victimizează AUR și îl ajută cu prezența la urne, fie că, dimpotrivă, vrea să-l scoată din cursa electorală. 

Din acest motiv, Parchetul General nu mai are motiv să tacă. Chiar e obligat să explice de ce manifestă acum celeritatea mult așteptată în alte dosare și ce anume îi stabilește competența în aceste cauze.  

Raluca Dan