2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 14:14
No menu items!

Dosar penal pentru uciderea din culpă a unei mame gravide, plimbată între spitalele din Arad și Timișoara

spot_img

Poliţiştii arădeni s-au autosesizat în cazul morții unei femei gravide, infectată cu COVID-19, care a murit pe drum între spitalele Arad și Timișoara, transfer decis în conformitate cu protocoalele emise de Ministerul Sănătății privind pacienții COVID-19. Directorul spitalului de destinație a acuzat, vineri, malpraxisul colegilor de la Arad, în timp ce medicii care au dispus transferul au dat vina pe regulile Ministerului Sănătății. Femeia mai avea acasa un copil.

„Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Arad s-au autosesizat cu privire la acest eveniment. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, a declarat, vineri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Adina Aconstantinesei.

Cercetările au loc in rem, cu privire la faptă, nu la persoane.

O femeie gravidă din Arad, bolnavă de COVID-19, a decedat, joi după-amiază, după ce a intrat în stop cardio-respirator în timpul transferului de la spitalul din Arad la Timişoara.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) DSP Arad, Horea Timiş, declarase, joi, că femeia avea 39 de ani şi era gravidă în 28 de săptămâni. Ea fusese internată pe secţia ATI din cadrul fostului spital municipal din Arad, care aparţine acum de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. După ce starea de sănătate s-a agravat, pe fondul infecţiei cu noul coronavirus, medicii au decis să o transfere la Timişoara, pe baza criteriilor de încadrare a celor două maternități.

Trei anchete sunt în derulare, una internă, începută de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, una a responsabililor DSP Arad, iar alta este efectuată de DSP Timiş. Vineri dimineaţă, 15 cadre medicale au fost audiate.

DSP Arad a anunţat că va sesiza şi Colegiul Medicilor cu privire la acest caz.

Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, locul în care femeia și-a pierdut viața, consideră că „o simplă intubare făcută la timp ar fi ajutat la salvarea a două vieți omenești” în cazul gravidei transferate de la Arad.

„Astăzi am avut un caz halucinant din punctul nostru de vedere, cu o tânără însărcinată în 28 de săptămâni, pozitivă Covid-19, transferată de la Spitalul Județean Arad către Maternitatea Bega sau Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara. A făcut un stop cardiorespirator în ambulanță și a fost redirecrecționată către UPU (Unitatea de Primiri Urgențe) Județean, pentru că este cel mai performant spital din regiune. Din păcate, pacienta a suferit încă trei stopuri cardiorespiratorii în UPU și nu a mai putut fi salvată, Atât ea cât și fătul au decedat. De ce este halucinant cazul? Pentru că, din informațiile noastre, pacienta a ajuns la Spitalul Județean Arad, inițial, asimptomatică, fiind depistată pozitiv în urma unui contact cu o altă persoană pozitivă. Nu a fost transferată la maternitatea Covid-19 din județul Arad, ci a fost ținută la Spitalul Județean, inițial în secția de Chirurgie, pentru că acolo există zonă roșie, cu consult ginecologic care a evidențiat sarcină normală. Când pacienta a început să se decompenseze respirator (insuficiență respiratorie) a fost transferată pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a acelui spital, unde nu ar mai fi fost urmărită. Din informațiile noastre, a fost „descoperită” în această dimineață la raportul de gardă, de către un inspector epidemiolog, căruia i s-a transmis că acest caz îi depășește. Acest lucru este halucinant, având în vedere că pacienta ar fi avut o saturație de oxigen de 70 la sută, mult sub limita obligativității intubării, fiind deci un caz clasic de Anestezie și Terapie Intensivă. Fiindcă pacienta nu prezenta probleme ginecologice, dacă ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct în secția ATI, pentru că exact acolo se face managementul unui caz care se agravează. O simplă intubare făcută la timp ar fi ajutat la salvarea a două vieți omenești, a unui părinte și a unui făt”, a declarat pentru TION Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Sefa Sectiei ATI II a SCJU, Teodora Olariu, cea care a cerut transferul femeii la Timisoara, a precizat ca, din punctul sau de vedere, pacienta a fost tratata corespunzator.

„A fost transferata la noi de la Sectia Chirurgie II, avand urmatoarele diagnostice: infectie cu SARS-CoV-2, insuficienta respiratorie, sarcina in saptamana 28, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, obezitate gradul II. A ajuns la noi la Terapie Intensiva pentru ca la Spitalul Matern nu exista terapie intensiva pentru COVID-19. La internare, bolnava a fost ventilata pe masca de oxigen, iar in cursul noptii de 29 spre 30 iulie, bolnava a fost destul de recalcitranta, a refuzat masca si a dat-o jos, spunand ca nu mai vrea sa ramana internata. S-a deplasat singura la toaleta, a revenit, personalul i-a pus din nou masca noninvaziva. La ora 8,00 a fost reevaluata de medic, iar la 9,30 i-a scazut din nou saturatia de oxigen. Am decis sa o transferam la un spital de grad superior pentru ca era un caz problema, o gravida cu probleme. Bolnava a stat doar pe oxigen in salvare, a facut stop cardio-respirator pe drum cand era deja in Timis. Cand a plecat de aici, saturatia de oxigen era intre 90 si 92, ea s-a desaturat pe salvare„, a precizat Olariu.

Intrebata de ce nu a fost intubata daca a fost un caz grav, Teodora Olariu a spus ca „bolnava se deplasa singura”.