4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:46
No menu items!

Dosar penal pentru șefii de laboratoare care au dat prioritate testelor COVID-19 la cerere

spot_img

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au anunțat, luni, declanșarea unei investigații împotriva unor șefi de laborator de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Craiova, pentru acuzații de abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.

Poliția s-a sesizat din oficiu pentru că funcționarii publici ar fi refuzat să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj de la contacții unor persoane diagnosticate cu COVID-19, sub pretextul că prelucrează teste din alte judeţe limitrofe. Polițiștii spun că, în realitate, șefii de laboratoare ar fi făcut teste cu plată celor care doreau să plece în străinătate, fapt ce a cauzat întârzieri în luarea unor măsuri de prevenire.

Comunicatul Parchetului

„La data de 20.08.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, faptă prev. de art.297 Cod penal şi zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. de art. 352 alin.2 Cod penal.
Din conţinutul actului de sesizare rezultă că, la data de 18.08.2020, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada iunie 2020 – până în prezent, funcţionari publici din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova, unităţi spitaliceşti dotate cu aparate medicale tip P.C.R., folosite în detectarea virusului SARS COV 2, încadraţi în funcţia de şefi laboratoare, sub pretextul prelucrării unor teste din alte judeţe limitrofe, refuză să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj în urma constatării unor cazuri de infectare cu virusul menţionat, fapt ce are ca urmare întârzierea în luarea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în locaţiile identificate de organele de sănătate publică.
În realitate, funcţionarii precizaţi procedează la efectuarea unor teste pentru persoane care nu sunt incluse în metodologia de testare a Institutului Naţional de Sănătate Publică , fiind folosite ulterior în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de călătorie în străinătate.
În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate.
Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”