1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:46
No menu items!

Dosar penal pentru „fabrica de troli”. Zeci de conturi false, închise

spot_img

Poliția Română anunţă că a fost deschis un dosar penal, ce privește posibile infracţiuni de constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înşelăciune şi comunicarea de informaţii false, în legătură cu „existența unor entități, create în scopul dezinformării în mediul online”.

„Structurile Ministerului Afacerilor Interne au demarat verificări privind situația semnalată, în urma cărora au rezultat indicii cu privire la posibila săvârșire a unor infracțiuni.

În acest context, Poliția Română s-a sesizat din oficiu și a întocmit un dosar penal, cu privire la posibile infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și comunicarea de informații false.

Documentele întocmite au fost înaintate unității de parchet competente”, a transmis, joi, Poliția Română.

Au fost identificate zeci de conturi

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat, joi, că s-au identificat mai multe rețele care acționau în online pentru promovarea unor candidați la alegerile prezidențiale. Toate aceste conturi au fost blocate.

”În România au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină continut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aleste alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Toate aceste conturi au fost blocate, au fost identificate aceste reţele care în integralitatea lor au fost blocate”, a declarat Bogdan Ivan.

Ministerul a apelat la compania Meta pentru a identifica conturile și IP-urile de unde se transmiteau aceste mesaje, iar investigaţia continuă, urmând să se afle şi cine sunt administratorii acelor reţele.

”În momentul de faţă investigaţia continuă la nivelul Meta, urmând ca astăzi să transmit mai departe către instituţiile abilitate, solicitarea ca ele să intervină să solicite IP-uri şi să identifice şi din punct de vedere fizic care sunt administratorii acelor reţele şi automat să le destructureze şi din punct de vedere logistic la nivelul ţării noastre. Ce vreau să fie foarte clar, că aceste lucruri există ceea ce a făcut premierul Marcel Cioroacu şi anume să aducă în discuţie în spaţiul public această problemă e un semnal foarte puternic care s-a confirmat şi care la rândul său a dus la destructurarea mai multor astfel de reţele care nu respectă legislaţia în vigoare şi standardele aplicate tuturor platformelor de socializare”, a transmis Bogdan Ivan.

El a menționat că unele acţiuni descoperite sunt de competenţa Parchetului.

”Cu siguranţă că o parte din ceea ce au reuşit să identifice cei de la Meta sunt inclusiv de competenţa Parchetului. Urmează să se stabilească la nivelul fiecarei instituţii care sunt paşii pentru a ajunge acolo. Noi am identificat din punct de vedere tehnic, cei la Meta au identificat faptul că există astfel de reţele, prima dată le-am blocat şi vreau să fie foarte clar, orice încercare de a crea noi reţele va fi blocată în termen de ore, maxim câteva zile, iar mai departe pe canalul special creat pentru law-enforcement-ul din România în raport cu marele platforme pentru că e un canal separat la care nu am acces eu ca şi instituţie civilă, ei vor putea să ceară acele date foarte sensibile, IP-urile, localizarea acelor servere pe care s-au rulat respectivele programe”, a mai afirmat Bogdan Ivan.

El a precizat că instituţiile statului urmează să încadreze fiecare faptă în funcţie de gravitatea situaţiei.

Ministrul a spus că nu are informații legate de ce candidați au folosit aceste ”ferme de troli”, însă a ținut să precizeze că Marcel Ciolacu și echipa sa de campanie nu s-au folosit de așa ceva.

”Au fost mai mulţi candidaţi, plângerele pe care le-am primit noi au vizat toţi candidaţii pentru a fi verificaţi, dar în momentul de faţă nu toţi candidaţii au folosit aceste…(…) Nu mi s-au transmis informaţii legate de un anumit candidat sau de alt candidat”, a precizat Bogdan Ivan, adăugâd că „acum fac abstracţie că sunt la Guvernul României. Echipa de campanie a premierului Marcel Ciolacu nu foloseşte astfel de tehnici pentru că noi suntem oameni corecţi”.

Cum funcționau „fermele de troli”

Bogdan Ivan a explicat ce acţiuni concrete realizau paginile respective.

”Prima dată fac referire la conţinut inautentic. Foloseau nume fictive, care de fapt nu există, promovau anumiţi candidaţi, promovau hate speech împotriva altor candidaţi şi promovau un conţinut inautentic care era creat inclusiv cu instrumente de inteligenţă artificială. Şi este competenţă autorităţilor să stabilească graniţa dintre conţinut ilegitim şi inautentic şi conţinut ilegal. Vorbim despre o acţiune care, în funcţie de gravitatea situaţiei, poate fi încadrată în sancţiune pur electorală sau chiar în zona de infracţiune. Dar aşa vor stabili autorităţile competente, nu stabilim noi lucrul ăsta la Ministerul Cercetării şi Digitalizării”, a afirmat Bogdan Ivan.

Potrivit ministrului Cercetării, Inovarii si Digitalizarii, în spatele fiecărui avarat au fost descoperite alte zeci sau chiar sute de conturi.

Solicitarea autorităţilor române către marile companii Meta şi TikTok a venit după ce au existat discuţii în spaţiul public cu privire la ferme de boţi care ar încerca să influenţeze alegerile din România.

                                                                                                            Adina Bucur