2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:28
No menu items!

Dorinel Umbrărescu a fost audiat la DNA. UPDATE

spot_img

  • UPDATE

Contactat telefonic, Dorinel Umbrărescu a infirmat faptul că a fost audiat la DNA. „Nu am fost audiat la DNA, nici măcar nu știu unde este clădirea DNA”, a declarat pentru Sursa Zilei omul de afaceri băcăuan.

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție. Regele asfaltului a dat declarații în cursul acestei săptămâni.

Șeful Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Mircea Pop, a intrat și  el în vizorul anchetatorilor anticorupție în dosarul privind scurgerile de informații de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în care a fost reținut, în februarie, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda.

Dosarul deschis pe numele lui Valentin Preda și a ofițerului de poliție judiciară Dan Manolachi a plecat de la un flagrant ratat de DNA la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut. Potrivit unor surse judiciare, flagrantul viza o sumă importantă care ar fi fost oferită drept mită șefului CNADNR, în schimbul contractului pentru rovigneta electronică atribuit, fără licitație, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, de CNADNR asocierii Novensys CorporationUTI Group.

DNA a început recent urmărirea penală împotriva societății Novensys Corporation și a luat la puricat toate contractele derulate de aceasta, în ultimii ani, cu CNADNR. Astfel, primul contract vizat este cel pentru implementarea sistemului informatic de monitorizare, gestiune și control al rovignietei. În 2010, deși alte două firme au avut oferte mai mici, Novensys Corporation a câștigat licitația de 4 milioane de euro, cât a oferit firma vizată acum de procurori. La începutul lunii noiembrie a anului trecut, aceeași companie a obținut un contract de extindere a sistemului de monitorizare la nivel național.

Contractul a fost câștigat fără să se fi publicat un anunț de participare pentru licitație, pe considerentul că este vorba de „noi lucrări / servicii, constituind o repetare a lucrărilor / serviciilor existente și solicitate în conformitate cu condițiile stricte conforme cu cele stabilite în directive”.

Ministru al transporturilor la acea vreme era Ovidiu Silaghi, iar director general al CNADNR era demisionarul-interimar de acum Mircea Pop. Eminența cenușie a lui Silaghi este un un personaj interesant – Ioan Bohâlţeanu, urmărit penal alături de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca pentru devalizarea Asociației Salariaților PETROM. Secretar de stat era  Valentin Preda.

Audieri la DNA

Lista acționarilor Novensys Corporation conține două nume interesante: Andrei Ștefan Caunii (21,75%) și Cezar Florin Golumbeanu (82,25%). Printre împuterniciţii firmei, alături de cei doi, mai sunt și Bogdan Dumitrescu și Marius Cristian Irofte.

Atât Golumbeanu, cât și Caunii au fost audiaţi de procurori. La fel, a fost audiat și omul de încredre al fostului ministru Silaghi, Ioan Bohâlţeanu, după ce procurorii au declanşat urmarirea penală împotriva Novensys.

Surse judiciare au dezvăluit pentru Sursa Zilei că, în zilele următoare, sunt așteptați la audieri atât fostul ministru Ovidiu Silaghi, cât și șeful CNADNR, Mircea Pop.

 

  • „Caracatița” Novensys

Novensys nu înseamnă doar firma care obținea contracte de milioane de euro de la CNADNR. Nu, mai sunt multe firme Novensys, controlate de cei doi, Golumbeanu şi Caunii. Şi, mai sunt și alţii implicaţi, „greii” care nu stau la vedere.

  • NOVENSYS DYNAMICS SRL. Aici, doar Golumbeanu este actionar persoană fizică, având 51%. Restul, de 49% din acțiuni sunt deținuțe de firma METANEF HOLDING AG , din Elveția. Printre împuterniciţi, aceiași Golumbeanu, Caunii, Bogdan Dumitrescu, dar și un nume nou, Victor George Turea.
  • METANEF HOLDING AG – ELVETIA.  A fost înființată în luna mai, 2011. Regimul juridic este „societe anonyme”. Are un capital social de 100.000 de franci elvețieni. La vedere, firma este reprezentata de un anume Dieter Neupert, jurist din Zurich. Acesta are drept de semnătura individuală, fiind „plantat” ca șef  al Consiliului de Administrație. De asemenea, în firma elvețiană, un anume Mihai Dan Cernăianu, are drept de semnătura pentru două persoane pe care le reprezintă, evident fără ca numele acestora să fie la vedere.
  • METANEF SA – ROMANIA. Intră în scenă prințul metalelor. Firma este controlată de Ştefan Mărginean, cu 85%. Restul sunt numeroși mici actionari, cu procente infime.Domeniul de activitate: Intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie.
  • NOVENSYS BUSINESS SOLUTIONS. Aici acționar majoritar NOVENSYS CORPORATION S.R.L, cu 98%. Ca persoane fizice îi regăsim pe Golumbeanu- acționar cu 2% și pe Caunii și Dumitrescu-administratori.  Firma are ca obiect principal de activitate consultanța în tehnologia informației.
  • NOVENSYS CORPORATION SRL – este firma controlată de Cezar Golumbeanu, cu 78% și Ștefan Caunii, cu 22%.
  • NOVENSYS SERVICES. Este controlată de Novensys Corporation-95% și de Ștefan Caunii-5%. Aici, Golumbeanu joacă doar rolul de administrator.

 Raluca Dan