-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:22
No menu items!

Dorel de la Primărie. Edilul din Satu Mare amestecă un scandal amoros cu siguranța națională

spot_img

Dorel Coica nu sesizează autoritățile în cazul microfoanelor găsite în sediul primăriei

Coica Dorel

Dorel. Coica Dorel. Președintele filialei PSD Satu Mare. Primarul municipiului Satu Mare. Importantă localitate de frontieră. Confundă siguranța națională cu… siguranța conjungală.

Așa s-ar rezuma acțiunile din ultimele zile ale edilului. Știrea că trei microfoane au fost descoperite în sediul Primăriei Satu Mare nu a făcut prea multă vâlvă, pentru că primarul a avut grijă să potolească curiozitatea jurnaliștilor: „Am sesizat STS, marți (1 iulie – n.r.) să verifice toate birourile. Am vorbit cu domnul Opriș, dădea asigurări Dorel Coica, minimalizând situația și ignorând Legea siguranței naționale și Codul penal care interzic amplasarea neautorizată de tehnică de interceptare. Mai ales într-o instituție a statului. În plus, STS nu este abilitat să deruleze o anchetă într-un astfel de caz de competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Mai grav este faptul că primarul – aflat miercuri într-o deplasare în străinătate – admite senin că nu a sesizat nici Poliția, și nici Parchetul în acest caz. Contactat de Sursa Zilei și întrebat de ce nu a depus o plângere la autoritățile judiciar-penale, în condițiile în care tehnica de interceptare a fost amplasată într-o instituție a statului, pe care el o reprezintă, primarul a răspuns impasibil că mai analizează încă situația:

Am luat legătura cu cei de la STS să verifice și celelalte birouri și ne vom întâlni mâine (joi – n.r.) și vom analiza. Nu era cazul să depun o plângere, pentru că microfoanele erau amplasate în Biroul de Relații cu Publicul, unde poate intra oricine, vin oamenii să depună petiții, să vorbească cu funcționarii. Nu se aflau în alte birouri

Dorel Coica
primar Satu Mare

Biroul de Relații cu Publicul face parte însă din instituția statului, iar prin orice interceptare ilegală făcută în acel spațiu se încalcă grav nu doar drepturile funcționarilor, ci și drepturile tuturor cetățenilor care trec pragul acelui birou.

Edilul recunoaște și că, deși au fost descoperite acum câteva zile, microfoanele au fost amplasate în biroul respectiv cu multe luni în urmă. „Când? În campania electorală la europarlamentare?”, vine întrebarea de la Sursa Zilei. Nu, nu… Cu mult înainte, cu mult înaintea campaniei pentru alegerile europarlamentare. În plus, deși pregătirea sa de bază este cea de medic, edilul adaugă sigur pe el că microfoanele nu sunt performante, și, prin urmare, nu reprezintă niciun pericol: „Sunt trei microfoane artizanale, care transmit la mică distanță. Trebuia ca cineva să stea foarte aproape de cel care vorbește ca să capteze ceva, încearcă el să ne liniștească.

Sursele primarului

De unde știe? Simplu. Are surse. Sursele lui, printre funcționari. De la portar, la femeia de serviciu. Surse care l-au informat și cine a montat microfoanele:

E vorba despre un fost polițist a cărui soție a lucrat acolo, la Relații Publice, și pentru că era foarte gelos a vrut să o monitorizeze

Dorel Coica

Cu alte cuvinte, portarul sau femeia de serviciu știu exact cât de gravă e situația și cum ar trebui să acționeze reprezentantul statului, primarul, când într-o instituție a statului se fac interceptări ilegale. „O să mai analizăm mâine, să vedem. Dacă nu găsim microfoane și în alte birouri…înțelegeți…vom analiza și cu cei de la STS….

Pedeapsa minimă: de la 2 la 7 ani de închisoare

Legea siguranței naționale și noul Cod Penal prevăd exact cum se pedepsește infracțiunea de monitorizare, interceptare fără drept a unei.unor persoane, dar și amplasarea de tehnică pentru derularea unor astfel de activități într-o instituție a statului.

Potrivit specialiștilor în drept consultați de Sursa Zilei, pentru că nu au sesizat autoritățile  competente, atât primarul, cât și sursele acestuia din primărie care au știut de existența/amplasarea microfoanelor riscă dosare penale pentru tăinuirea infracțiunilor de care pot fi acuzate persoanele care au făcut acest lucru.

(1) Desfăşurarea, fără autorizare, a activităţilor specifice culegerii de informaţii supuse autorizării în condiţiile prezentei legi sau cu depăşirea autorizării acordate se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

 (3) Tentativa se pedepseşte.

Legea 51/1991 privind siguranța națională
articolul 26

(2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă

Noul Cod Penal
articolul 224

Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă, încăpere, dependinţă ori loc împrejmuit ţinând de acestea, sau a unei convorbiri private, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă

Noul Cod Penal
articolul 225

Raluca Dan