Motto: „Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Dorayaki reprezintă, de fapt, clătite japoneze, de regulă umplute cu marmeladă de fasole roșie.
Dorayaki este un desert popular în Japonia, îndrăgit atât de copii, cât și de adulți.
Ingrediente:
- 200 gr făină,
- 100 gr zahăr,
- 3 ouă,
- 5 gr praf de copt,
- 1 linguriță miere,
- 30 ml apă,
- 1 linguriță ulei.
Mod de preparare:
Pentru compoziție alegeți un bol adânc, care este perfect uscat.
Ouăle, împreună cu zahărul și mierea se vor bate cu ajutorul unui mixer de bucătărie sau al unui tel până când zahărul se dizolva și volumul compoziției va crește semnificativ.
Se poate înlocui zahărul tos cu cel praf. Astfel, nu riscăm să rămână în compoziție cristale de zahăr care nu s-au dizolvat. Dacă zahărul nu este complet dizolvat, clătitele se vor lipi.
Făina cernută se amestecă cu praful de copt și se adaugă treptat peste amestecul de zahăr și ouă.
Compoziția obținută va fi ușor mai densă decât aceea pentru clătitele obișnuite. Pentru a subția compoziția folosim apă rece.
Se încinge o tigaie antiaderentă și se toarnă 1 linguriță de ulei. Se șterge apoi tigaia cu un șervețel absorbant și, cu un polonic mic, se toarnă compoziția de clătite, la fel ca pentru clătitele americane.
Când încep să facă bule, clătitele pot fi întoarse. Ele sunt gata când ambele fețe sunt maronii, iar marginea rămâne deschisă la culoare.
Tradițional, clătitele japoneze se servesc cu marmeladă Anko (marmeladă din Azuki – fasole roșie). Puteți alege însă orice altă umplutură.
Savurați cu plăcere!
Nicoleta Popa