Până joi, ultima zi de depunere a candidaturilor pentru funcția de procuror general al României, s-au înscris doar actualul procuror general Augustin lazăr şi procurorul DIICOT Marian Drilea.
Funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) rămâne vacantă începând cu data de 28 aprilie.
Primul care şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este chiar actualul procuror general Augustin Lazăr, a cărui revocare a fost cerută preşedintelui de ministrul Justiţiei Tudorel Toader. Lazăr a anunţat că şi-a depus marţi dosarul direct la cabinetul lui Tudorel Toader, dar anunţase încă din 18 martie că va face acest lucru.
Al doilea înscris în selecţia pentru şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) este procurorul DIICOT Marian Drilea.
Lista persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviului se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 29 martie 2019.
Ulterior, candidaţii participanţi la selecţie vor susţine, în perioada 3-4 aprilie 2019, un interviu cu ministrul justiţiei, audierea fiind transmisă în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.
Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, pe 5 aprilie 2019.
Propunerea ministrului justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului urmând ca, după obţinerea acestuia, ministrul justiţiei să înainteze propunerea Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţia de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Andrei Tudor