4.1 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 19:50
No menu items!

Doi medici, acuzați că au mințit în cazul incendiului de la Spitalul Piatra Neamţ. Expertiza medico-legală pentru cel puțin două victime ar putea fi greșită

spot_img

Procurorii de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis punerea sub acuzare a mai multor persoane în cazul incendiului de la spitalul din Piatra Neamţ, între acestea fiind şi doi medici. Aceștia ar fi mințit în legătură cu îngrijirea unor bolnavi în timpul incendiului, care ar fi rămas însă fără oxigen.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat suspecţii în cazul celei mai mari tragedii care a avut loc la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ, fiind puşi sub acuzare şase foşti manageri, doi medici şi două asistente.

Este urmărit penal şeful Secţiei ATI, Liviu Ungureanu, pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă şi un alt medic al unităţii medicale.

Potrivit avocatului Adrian Cuculis, care reprezintă rudele unor victime ale incendiului de la Neamț, cei doi medici, care au dobândit calitatea de suspecti, se fac vinovati pentru favorizarea infractorului si fals material fiindcă în baza adresei lor expertiza medico-legală ar putea fi greșită, ei încercând să denatureze adevarul.

“Practic, prin adresa semnata de șeful ATI și de încă un coleg se atestă faptul că pentru cel puțin două dintre victime- una fiind chiar Toma, familia pe care o reprezentăm și în legătură cu care am reușit reexpertizarea cauzei morții și legătura de cauzalitate- acestea ar fi primit suport de oxigen pe toată perioada incendiului, fapt total fals în condițiile în care se vede clar pe imaginile video că aceștia au fost lăsați fără suport respirator, deși cadrele medicale stăteau lânga ei”, a transmis Adrian Cuculis.

În acest dosar, mai sunt urmărite penal două asistente medicale, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate în muncă. Ele îngrijeau bolnavii COVID cărora li se administra oxigen şi ar fi folosit şi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis – o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Aceasta ar fi constituit sursa de iniţiere a focului cu consecinţa incendierii salonuui 240 ATI.

Urmărită penal este şi o instituţie, Spitalul Judeţean Neamţ, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă. Procurorii consideră că unitatea nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs după nominalizarea ca spital COVID şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen.

Tragedia a vut loc în 14 noiembrie. În Secţia ATI de la Spitalul Judeţean Neamţ a izbucnit un incendiu, iar zece persoane au murit. Şase pacienţi aflaţi la ATI au fost transferaţi la spitalul mobil de la Leţcani, întrucât secţia nu mai putea fi folosită.

Ulterior, la Leţcani au decedat în total cinci dintre pacienţii care se aflau în secţie, fără să fi fost răniţi în incendiu.

                                                                                                                  Adina Silav