4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:19
No menu items!

Documentele Comisiei Nana ar putea fi incluse în dosarul penal

spot_img

Procurorul general, Tiberiu Nițu, a declarat joi că anchetatorul de caz este cel care va studia documentele Comisiei parlamentare în cazul Nana, pe care, eventual, le-ar putea include în dosarul penal

parchetul

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat joi că documentele Comisiei parlamentare în cazul Nana reprezintă pentru anchetă cel mult probe extrajudiciare în acest moment, procurorul de caz fiind cel care poate decide dacă le va include sau nu în dosarul penal aflat pe rolul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică.

Ieri (miercuri – n.r.), domnul președinte al Camerei Deputaților a comunicat că ne va trimite o scrisoare din care rezultă că nu ne răspunde solicitării, întrucât nu a fost semnată de procurorul general. Am primit ieri după-amiază această scrisoare. (…)Vă reamintesc că documentele comisiei, concluziile comisiei pentru noi au valoare cel mult de probe extrajudiciare, nefiind administrate în cursul unei proceduri judiciare, dar nici nu pot fi înlăturate ab initio. Pot fi consultate și, eventual, studiate și, eventual, incluse în dosarul penal. Procurorul de caz este cel care apreciază asupra oportunității administrării tuturor probelor, dar în ceea ce privește persoana care semnează corespondența la Secția de urmărire penală din PÎCCJ, acesta este procurorul șef de secție.

Tiberiu Nițu
procuror general al României

Potrivit lui Nițu, Parlamentul a trimis o scrisoare în care se arăta că și-a încetat activitatea comisia care a analizat documentele din comuna Nana, și că procurorii, organele de urmărire penală, pot avea acces la documente.

Scrisoarea a ajuns la procurorul de caz care, deși documentele Comisiei reprezintă pentru noi eventual probe extrajudiciare, a considerat că nu ar strica sau nu ar fi rău să le cunoască și a adresat Comisiei parlamentare solicitarea de a trimite documentele. (…)Potrivit Codului de procedură penală, dacă la celelalte unități de parchet, primul procuror, respectiv procurorul general de Curte, este cel care verifică rechizitoriul, este cel care soluționează plângerile împotriva soluțiilor, la PÎCCJ, conducătorul unității operative este șeful Secției de urmărire penală și criminalistică. Acesta semnează și corespondența, nu numai cu Parlamentul României, ci cu toate instituțiile publice, private, cu care Ministerul Public corespondează, solicită documente„, a explicat Tiberiu Nițu.

Nițu a spus că nu știe exact față de câte persoane s-a început urmărirea penală în dosarul Nana și nici încadrările juridice.

R.D.