4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:58
No menu items!

DOCUMENT. România, obligată să aprobe căsătoriile LGBT+. Cuplurile de același sex, drepturi egale cu heterosexualii

spot_img

Decizie considerată istorică a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva României: statul român este obligat să schimbe legislația, astfel încât să recunoască căsătoriile între persoane de același sex și să protejeze cuplurile LGBT+, acordându-le drepturi egale cu heterosexualii. 

Decizia a fost luată, cu 6 voturi la 1, de un complet de 7 judecători ai CEDO – reprezentanți ai Austriei (președinte de complet), Marii Britaniei, Poloniei, Bosniei și Herțegovinei, Serbiei, Armeniei și Portugaliei. Curtea a statuat că, prin nerecunoșaterea căsătoriei în cazul a 21 de cupluri de același sex, care au adresat plângeri CEDO, România a încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”. 

În preambulul hotărârii sale, Curtea reiterează că statele membre sunt obligate să adopte un cadru legal care să permită recunoașterea și protecția adecvată a relațiilor între persoane de același sex. 

Curtea mai notează că au existat mai multe tentative ale Parlamentului României de a reglementa situația cuplurilor de același sex, însă acestea au eșuat, iar Guvernul României nu a arătat nici măcar vreo intenție de a acorda protecție juridică cuplurilor de același sex.

„Atitudinile negative din partea majorității heterosexuale nu pot să primeze în fața interesului reclamanților de a-și vedea relațiile recunoscute”, se mai arată în decizia CEDO, care respinge și argumentul Guvernului României, potrivit căruia, legiferarea cuplurilor gay va avea un impact negativ asupra căsătoriei tradiționale, întrucât, subliniază Curtea, „cuplurile heterosexuale se vor putea căsători în continuare”.

CEDO arată că poziția Guvernului României în cazurile judecate reprezintă o încălcare a articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viață privată și de familie.

Cele 21 de cazuri, susținute de ACCEPT, au reclamat CEDO încălcarea dreptului la viață privată și de familie pentru 42 de petenți din cauza discriminării în lege și a lipsei oricărei forme de recunoaștere și protecție juridică pentru familiile formate din persoane de același sex, au arătat reprezentanții organizației Accept care au anunțat și o conferință de presă pentru marți.

România este una din ultimele țări din UE care nu recunosc parteneriatele civile sau căsătoriile gay.

Și în Parlamentul European, România a făcut opoziție în privința drepturilor persoanelor LGBT, unul dintre cei mai vehemenți fiind europarlamentarul Rareș Bogdan care s-a lăudat public cu faptul că s-a abținut de la votul prin care PE a decis ca Uniunea Europeană să fie zonă liberă pentru LGBT. 

Nu am votat împotrivă. Sunt articole pe care noi le-am contestat, nu am reuşit să le trecem, am anunţat grupul nostru că nu este normal să treacă România într-un context în care liderii noştri politici de-a lungul timpului, cel puţin preşedintele Iohannis, a acţionat decisiv bazându-se sigur pe separarea puterilor în stat şi folosind Curtea Constituţională, atacând la Curtea Constituţională o decizie a Senatului din urmă cu doi ani de zile a majorităţii PSD, este anormal ca România, care este ţară super tolerantă, să fie trecută în aceeaşi categorie cu cele două ţări, cu Polonia şi cu Ungaria”, declara Rareş Bogdan în martie 2021. 

“În acelaşi timp am spus foarte clar sigur că drepturile sunt una şi e cât se poate de normal, parteneriate civile, dar ar trebui să specificăm cât se poate de clar că nu suntem de acord cu un înfierea de către cuplurile de minorităţilor sexuale de copii, pentru că lucrul ăsta e o chestie care schimbă lumea şi cu asta nu pot fi de acord. În rest, cu viaţa lor, cu modul în care trăiesc, cu modul în care îşi lasă, pentru că au probleme şi au explicat asta şi e foarte normal, cu modul îşi care lasă moştenire unii de la alţii, soţii ăştia care sunt de acelaşi sex sau, mă rog, indecişi, că acum sunt şi indecişii şi pot să înţeleg lucrurile astea, în schimb să nu mergem spre schimbarea şi spre creaţia pe care a lăsat-o Dumnezeu. Copiii au venit pe lumea asta în urma unui act consimţit, a iubirii dintre un bărbat şi o femeie. Când va veni un copil pe lume din iubirea dintre două femei sau dintre doi bărbaţi, atunci putem să ne schimbăm opţiunea. Până atunci eu nu mi-o schimb”, a explicat europarlamentarul PNL.

Decizia CEDO împotriva României poate fi consultată AICI

Raluca Dan