7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:17
No menu items!

DOCUMENT. Ludovic Orban: PNL are nevoie de lideri, nu de șefi. Ce conține moțiunea președintelui PNL

spot_img

„Partidul Național Liberal are nevoie, la toate nivelurile de lideri, nu de șefi tentați să folosească abuziv puterea de decizie”. Acesta este unul dintre mesajele transmise liberalilor de Ludovic Orban, în moțiunea pe care își bazează candidatura care va fi depusă, joi, pentru un nou mandat de președinte al PNL. Documentul promovează, prin toate punctele programului, doctrina liberală conservatoare, bazată pe unitate și democrație în partid, meritocrație, creșterea performanțelor în administrația locală, investiții în infrastructură și în resurse umane, dar și promovarea unei legislații privind răspunderea magistraților. 

Iată câteva dintre principalele idei ale programului lui Ludovic Orban: 

  • Partidul Naţional Liberal are nevoie, la toate nivelurile, de lideri, nu de şefi tentați să folosească abuziv puterea de decizie.
  • Unitatea partidului este fundamentală.
  • Fiecare membru al partidului va fi apreciat în funcţie de calitatea sa umană, de implicarea în viaţa partidului, de competenţele pe care le deţine, de rezultatele în activitate, de gradul de încredere de care se bucură în partid şi în afara partidului.
  • Primarii Partidului Naţional Liberal reprezintă cartea de vizită a PNL în localităţile pe care le conduc şi nu numai. Cu cât performanţa primarilor este mai bună, cu atât imaginea partidului are de câştigat
  • Obligația conducerii Partidului Național Liberal și a Guvernului condus de PNL este aceea de a sprijini toate proiectele comunităților locale conduse de primari liberali și ale județelor conduse de președinții de Consilii Județene ai PNL.
  • Candidaţii PNL vor fi selectaţi din timp şi vor fi sprijiniţi pentru creşterea notorietăţii şi a încrederii prin implicare în viaţa publică. Candidaţii vor fi pregătiţi pentru a face faţă exigenţelor impuse de funcţia pentru care urmează să candideze.
  • Trebuie să revenim la exigenţele stabilite de mai marii noştri înaintaşi, precum Ion I.C. Brătianu, care a definit ştacheta sub care nu ne este permis să coborâm în activitatea noastră politică: „Cei mai mulţi îşi inchipuie că politica este un fel de distracţie cu foloase şi onoruri. Politica este ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale … pentru un om iubitor de ţară şi conştient de răspunderile sale, politica este un şir neîntrerupt de griji şi jertfe, un drum pe care eşti sortit să culegi mai multă nedreptate decât răsplată”.
  • În ocuparea funcțiilor publice din administrația centrală și locală trebuie să primeze competențele profesionale și nu criteriile politice. Ocuparea funcțiilor publice trebuie să se facă prin concurs în condiții de transparență și cu respectarea de criterii obiective
  • Ajutoarele sociale trebuie limitate la cazuri sociale individuale excepționale și nu trebuie acordate persoanelor capabile de muncă. Trebuie promovat un sistem de deduceri fiscale care să încurajeze natalitatea și să sprijine familiile în creșterea copiilor și îngrijirea bătrânilor.
  • Trebuie să producem tot ce ceea ce se poate produce în România și să punem capăt modelului de economic de tip ”lohn”.
  • Taxe cât mai puține, cât mai predictibile și mai mici – acesta este principiul de fier al fiscalității într-o guvernare liberală. Legislația fiscală trebuie simplificată drastic, iar nivelul taxelor și al costurilor cu forța de muncă redus. Cota unică trebuie generalizată pentru toată economia.
  • Partidul Național Liberal își propune să asigure conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României și cu rețelele de transport pan-europene prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres și investiții în cca. 3000 km de cale ferată, precum și o reprioritizare a investițiilor în domeniul naval și aerian.
  • Pentru Partidul Național Liberal reforma sistemului de pensii reprezintă o prioritate. Politica liberală vizează redefinirea pensiilor pe criteriul contributivității pentru asigurarea echității în sistemul public de pensii prin respectarea principiului potrivit căruia pentru o muncă egală și contribuții sociale egale trebuie să fie garantată o pensie egală.
  • Susținem eliminarea posibilității de pensionare anticipată a magistraților și ne propunem să susținem recompensarea materială a magistraților care nu se pensionează la împlinirea limitei de vechime pentru încurajarea magistraților cu experiență să rămână în sistemul judiciar și după împlinirea limitei de vechime
  • Vom susține demersurile de adoptare a unei legislații privind Răspunderea magistraților, răspundere care să fie una reală, să fie efectivă și eficientă, erorile judiciare grave ocazionate de reaua-credință și grava neglijență a magistraților să nu rămână nesancționate.

Documentul integral poate fi consultat AICI. 

Cora Dumitrescu