3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:37
No menu items!

UPDATE. Document. Guvernul a modificat OUG 84. Șoferii care refuză testarea rapidă vor primi permisul înapoi în 3 zile

spot_img

UPDATE: Guvernul a modificat în ședința de joi ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. În situaţia în care rezultatul testelor anti-drog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi.

Ordonanța de urgenţă privind siguranţa rutieră a fost modificată în privința testelor anti-drog, a anunțat ministrul de Interne Cătălin Predoiu joi, la finalul ședinței de guvern.

”Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a dezvoltat şi a modificat prevederile OUG 84, anterior adoptate, cu privire la unele dispoziţii privind siguranţa pe drumurile publice”, a anunţat ministrul de Interne, după şedinţa Executivului.

El a precizat că noua Ordonanţă în primul rând instituie un termen de 72 de ore în care instituţiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice, prin care să evidenţieze sau nu a alcoolului sau a substanţelor interzise în sângele persoanelor testate pozitiv cu drug-test sau care au refuzat testarea.

A doua modificare importantă este aceea că la expirarea acestui termen obligatoriu pentru IML, în cazul în care rezultatul nu soseşte, de la laborator, persoanei i se restituie permisul.

”Există de asemenea o a treia modificare importantă, care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituţiile de medicină legală. Anterior, în varianta Ordonanţei precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliţiei Române, care sunt acreditate conform standardelor internaţionale”, a completat Predoiu.

Știrea inițială:

Ordonanța de urgență prin care șoferii care refuză testarea anti-drog să rămână fără permis până la ieșirea analizelor de sânge va fi modificată în ședința de Guvern de astăzi, programată să înceapă la 11:00. Cea mai importantă modificare vizează termenul de 72 de ore în care IML trebuie să trimită rezultatul analizelor, în caz contrar șoferul urmând a-și primi înapoi permisul de conducere, iar situația să se rezolve ulterior primirii rezultatelor.

Permisul de conducere retras persoanelor suspectate că au consumat droguri sau alcool şi care fie au refuzat testarea, fie au fost testate cu mijloace certificate, va fi restituit la 72 de ore de la recoltarea probelor, în baza buletinului negativ de analiză de la INML sau dacă rezultatele nu au fost comunicate în acest interval, conform unui proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere pus miercuri în dezbatere publică de MAI.

Conform MAI, prin proiectul de act normativ, în scopul reducerii timpilor de aşteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se stabileşte un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române.

”Se are în vedere calcularea termenului de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice. Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive”, explică ministerul în expunerea de motive.

Prin proiect se propune ca permisul de conducere retras să fie restituit în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

Persoanele ale căror permise au fost retrase în baza legislaţiei în vigoare sau reţinute exclusiv ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive beneficiază de termenul de 72 de ore prevăzut de  ordonanţă, care începe să curgă de la data intrării în vigoare a actului normativ.

Proiectul integral poate fi consultat AICI.

În vederea monitorizării demersurilor întreprinse, se stabileşte ca Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne să prezinte, lunar, Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore şi la măsurile adoptate în acest sens.

                                                                                                             Adina Bucur