5.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024 - 18:36
No menu items!

DOCUMENT. Ce conține Declarația comună a guvernelor României și Spaniei. Decizii importante pentru românii din regatul iberic

spot_img

Guvernele României şi Regatului Spaniei au adoptat, miercuri, o Declaraţie comună, în care se arată că România şi Spania sunt state prietene şi aliate în Europa, în spaţiul euroatlantic şi pe scena internaţională. Cele două ţări au convenit să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania, se precizează în document. În plus, Spania îşi reiterează sprijinul pentru integrarea promptă şi deplină a României în spaţiul Schengen şi, la fel ca şi România, îşi reafirmă angajamentul de a susţine dezvoltarea unei zone sigure cu frontiere interne deschise, care să permită neîntrerupta liberă circulaţie a persoanelor.

„Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Regatului Spaniei reprezintă o oportunitate pentru ca cele două ţări să celebreze legăturile lor istorice şi culturale. Acestea sunt susţinute de contribuţia comunităţii dinamice şi de mari dimensiuni a românilor din Spania, care a contribuit timp de decenii la coeziunea socială şi la dezvoltarea economică a societăţii spaniole, în timp ce şi-a păstrat propria identitate. Ne exprimăm convingerea fermă că nivelul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi Spania poate reprezenta un catalizator pentru continuarea asigurării unor condiţii favorabile pentru comunitatea română din Spania şi pentru comunitatea spaniolă din România, astfel încât acestea să prospere şi să contribuie mai departe la dezvoltarea relaţiilor bilaterale”, se precizează în declaraţie.

„Prin urmare, cele două ţări sunt de acord să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania”, se arată în document. De asemenea, ”România şi Spania îşi exprimă satisfacţia pentru relaţia lor economică semnificativă, care s-a intensificat în mod considerabil de la aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007”. ” Acestea încurajează dezvoltarea acestei relaţii, în special în sectoare cheie pentru ambele ţări, cum ar fi energia din surse regenerabile, infrastructura de transport, industria auto, alte industrii prelucrătoare, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, cercetare şi dezvoltare, agricultură, digitalizare şi turism. Pentru a asigura continuarea avansării acesteia, recunoaştem importanţa dezvoltării unui cadru de reglementare stabil şi pregătit pentru viitor”, se mai arată în declaraţia comună.

”Ca activitate specifică a Parteneriatului strategic încheiat de cele două ţări în anul 2013, România şi Spania intenţionează să consolideze şi să dezvolte dialogul politic şi cooperarea, prin intermediul consultărilor periodice şi cooperarea la diverse niveluri, cu privire la probleme de interes comun din domeniul afacerilor externe”, se mai arată în document.

Se precizează de asemenea că în ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis să lanseze discuţii în ceea ce priveşte aderarea la această organizaţie a şase ţări, inclusiv România. Procesul de aderare la OCDE este o oportunitate unică de modernizare a economiei, administraţiei şi societăţii româneşti, ca întreg, fiind, în acelaşi timp, o oportunitate excelentă pentru aprofundarea cooperării politice şi economice cu unele dintre cele mai dezvoltate şi dinamice economii din lume, inclusiv Spania. Ambele guverne vor face schimb de opinii, vor împărtăşi experienţe şi vor identifica eventualele programe de colaborare pentru a sprijini parcursul României în obţinerea calităţii de membru OCDE. În domeniul apărării, România şi Spania subliniază relaţia bilaterală solidă, completată de o cooperare fructuoasă în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi al Uniunii Europene. În acelaşi timp, ambele părţi au stabilit să îşi intensifice dialogul politico-militar în vederea consolidării ulterioare a cooperării lor, atât în cadru bilateral, cât şi multilateral.

Documentul – care vizează și alte domenii de cooperare – precum, energie, educație, justiție și afaceri interne, dezvoltare sau agricultură – poate fi consultat integral AICI.

Raluca Dan
viewscnt