1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:34
No menu items!

Doar 6 procurori vor lucra la Parchetul European. Lista candidaților a avut 14 nume, iar România ar fi trebuit să trimită 15 procurori la EPPO

spot_img

Comisia de selecție de la Ministerul Justiției, care a intervievat 14 candidați, între 25 și 27 ianuarie 2021, a selectat doar 6 procurori pentru a reprezenta țara noastră la Parchetul European.

Din Comisia de selecție au făcut parte ministrul Justiției, Stelian Ion, președintele CSM Bogdan Mateescu, Anca Jurma – procuror DNA și Gheorghe Bocșan – procuror PICCJ.

Candidații aleși sunt: 

1. Dana  Dana-Manuela ANA – Direcția Națională Anticorupție

2. Dana-Cristina BUNEA – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

3.Camelia-Elena GRECU – Direcția Națională Anticorupție

4.Constantin IRINA – Direcția Națională Anticorupție

5.Florin Bogdan MUNTEANU – Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași

6.Jean-Nicolae UNCHEȘELU – Direcția Națională Anticorupție

Dana Manuela Ana este șefa Secției a II-a din DNA, un procuror care a a avut în lucru dosare grele – Radu Mazăre, Elena Udrea și mai nou, cel al fostului primar de la sectorul 1, Dan Tudorache.

Constantin Irina este procuror la DNA din 2016 și a fost pe lista martorilor pe care Laura Codruța Kovesi i-a invocat în apărarea sa, atunci când a fost acuzată de practici abuzive în instituție.

Jean Uncheșelu este procuror în DNA din 2014, fiind cel care a început, imediat după ce a venit în DNA, în 2015, ancheta de la Turceni cu Dan Șova și Victor Ponta.

Bogdan Florin Munteanu a condus DNA Iași din 2014 până în f2018, când s-a întors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Un scandal răsunător a fost cel legat de unul dintre dosarele instrumentate de Munteanu, în 2014, când rectorul UMF Iași, Doina Azoicăi a fost anchetată de procurorii anticorupție de la Iași că ar fi luat mită un ceainic și o tavă de la un cetățean marocan pe care l-ar fi înscris ilegal la facultate. Azoicăi a fost achitată după patru ani de procese, dar a pierdut, la acel moment, cursa pentru șefia rectoratului UMF Iași.

Camelia Elena Grecu este procuror la DNA din timpul mandatului lui Kovesi. De altfel, după schimbarea lui Kovesi din funcție, Camelia Grecu a candidat la șefia DNA, dar nu a ocupat funcția. Înainte de venirea la DNA Central, Grecu a fost procuror la Constanța.

Cristina Dana Bunea este singurul procuror admis care nu a lucrat niciodată la DNA. Bunea a fost procuror în cadrul Parchetului General, dar în ultimii 8 ani a fost detașată la MAE și a lucrat ca procuror la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.